Politika

Kétmilliárd forint értékben támogat külhoni magyar szervezeteket – Elindult a Gondoskodó Nemzet Program

Kétmilliárd forint támogatás a külhoni magyar szervezeteknek – A Gondoskodó Nemzet Program


Budapesten, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden bejelentette, hogy összesen kétmilliárd forint értékben támogatnak külhoni magyar szervezeteket a Gondoskodó Nemzet Program keretében. A programra összesen 4109 pályázat érkezett június 5-ig, melyek közül 2571-et választottak ki támogatásra, ezek a pályázatok képviselik a beérkezettek 62 százalékát.


A támogatások két fő kategóriába sorolhatók: működés, fejlesztés és eszközbeszerzés, valamint programok és rendezvények támogatása. Az előbbi célra 1,5 milliárd forintot különítettek el, míg utóbbira félmilliárd forintot. Az igényelhető támogatás összege 300 ezer forinttól 5 millió forintig terjed, vissza nem térítendő formában.

A projektek között számos kiemelkedő kezdeményezés szerepel, például Csíkkarcfalván egy műjégpálya fejlesztése, a felvidéki Csákányházán iskolai felújítás, valamint Kárpátalján szociális konyhák üzemeltetése. Emellett fontos közösségi eseményeket is támogatnak, mint a Főtér Fesztivált Nagybányán vagy a kanadai néptánc fesztivált.

Regionális szempontból Erdély kapta a legtöbb pályázatot, ezt követi a Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja, Horvátország és a Muravidék. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a programok középpontjában a fiatalok állnak, céljuk pedig a külhoni magyar közösségek megerősítése és fenntartása.


Potápi Árpád János emlékeztetett arra is, hogy a Gondoskodó Nemzet Program részeként az elmúlt években több tízezer támogatást nyújtottak külhoni intézményeknek és szervezeteknek, összesen több mint 500 milliárd forint értékben. Ez a kezdeményezés nem csupán anyagi segítséget jelent, hanem hosszú távú stratégiai támogatást is biztosít a külhoni magyar közösségek számára, még a nehéz gazdasági és politikai környezetben is.

A program következő lépéseként további közösségi hálózatok kiépítését és együttműködést ösztönözni kívánják, hogy minél szélesebb körben érhessék el a támogatott kezdeményezéseket és eseményeket.

Az idei évben a Gondoskodó Nemzet Program új szakaszába lépett, fókuszálva az oktatásra, kultúrára, sportra, egyházra, ifjúságra, valamint a diaszpóra különböző aspektusaira, hogy minél hatékonyabban támogassák a külhoni magyar közösségeket.


Az államtitkár végül hangsúlyozta, hogy az anyaország és a diaszpóra közötti kapcsolatok erősítése és fenntartása kulcsfontosságú a magyar nemzetpolitika szempontjából, és ezért folyamatosan dolgoznak a kapcsolatok megerősítésén és a közösségek támogatásán.

Így a Gondoskodó Nemzet Program továbbra is az egyik legfontosabb eszköz marad a külhoni magyar közösségek támogatásában és erősítésében.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top