Politika

Elképesztő: Egymilliárd euró hitelt vett fel a magyar állam Kínától

Kínai Hitellel Bővült Magyarország Államadóssága: 1 Milliárd Eurót Kaptunk


Tavasszal jelentős lépést tett a magyar állam, amikor egymilliárd euró hitelt vett fel kínai pénzintézetektől, amint azt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) weboldala nyilvánosságra hozta. A pénz forrásai a Kínai Fejlesztési Bank, a Kínai Eximbank és a Bank of China magyar fióktelepe voltak. Az április 19-én lebonyolított tranzakció teljes összegét már le is hívták, de a kamatok és a törlesztés ütemezése egyelőre nem került nyilvánosságra.


A Hitelfelvétel Okai

A magyar kormány az állam által felvett hitelt elsősorban a központi költségvetés csúcstechnológiai beruházások, infrastruktúra fejlesztések, közlekedési projektek és energia szektorhoz kapcsolódó kiadások finanszírozására kívánja felhasználni. Az ÁKK nyilatkozata szerint az új hitel lehetővé teszi infrastrukturális és energetikai fejlesztések megvalósítását, amely hozzájárul az államadósság devizaarányának kezeléséhez is. Jelenleg ez az arány 28,9 százalékon áll, ami jelentősen kedvezőbb a 2010-es több mint 50 százalékos szinthez képest.

A Hitelfelvétel Hatása

Az egymilliárd eurós hitel kiemelkedő jelentőséggel bír, mivel ez a legnagyobb összeg, amit eddig az ÁKK adatbázisa rögzített. A kölcsön összege meghaladja a Budapest–Belgrád vasútvonalra felvett több mint 917 millió dolláros hitelt is. Ezzel a lépéssel az ország devizaadósságának állománya jelentősen növekszik, amely az ÁKK adatai szerint már nem áll túl kedvező helyzetben. Az állam devizaadósságának aránya a teljes adósságon belül június végén 28,9 százalék volt, ami közel van a 30 százalékos határértékhez.


A Kínai Jelenlét Növekedése

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter július 10-én tartott sajtótájékoztatóján már utalt a kínai finanszírozás növekvő szerepére. Mint mondta, „a kínai bankok magyarországi jelenléte a finanszírozás tekintetében növekszik”, és ezt a trendet összefüggésbe hozta a kínai vállalatok erősödő jelenlétével az országban. A kínai intézmények növekvő aktivitása a magyar gazdaságban jelzi a két ország közötti pénzügyi és gazdasági kapcsolatok fokozódását.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top