Politika

Indul a végrehajtás: Az EU behajtja a kormányon a be nem fizetett 200 millió eurós büntetést

Az EU behajtja a magyar kormányon a be nem fizetett 200 millió eurós büntetést


Az Európai Unió és Magyarország közötti feszült viszony tovább éleződik, miután a magyar kormány nem fizette be az Európai Bíróság által kiszabott 200 millió eurós (mintegy 80 milliárd forint) büntetést. A szankciót az uniós joggal összeegyeztethetetlen menekültügyi szabályozások miatt rótták ki a magyar államra, amely 2020 óta nem hajtotta végre a szükséges változtatásokat.

Az Európai Bíróság döntése és a pénzbírság
Az Európai Bíróság ítélete alapján Magyarország 200 millió eurós bírságot kapott, amelyet szeptember 17-ig kellett volna befizetnie. Mivel a határidő lejárt, és a magyar kormány továbbra sem tett eleget a fizetési kötelezettségének, az Európai Bizottság döntése értelmében kártérítési eljárás indul. Ennek keretében az Európai Unió a Magyarországnak járó uniós forrásokból vonja le a büntetés összegét.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a döntés értelmében Magyarország minden további késedelem napján további 1 millió eurós (kb. 400 millió forint) bírságot kell fizessen. Az Európai Bizottság szóvivője nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az Unió számára az ügy rendezése kiemelt fontosságú, és nincs több hely a tárgyalásokra.



Súlyos uniós jogsértés

Az Európai Bíróság korábbi döntéseiben is rendszeresen elmarasztalta Magyarországot a menekültügyi szabályozások miatt. Az Európai Bizottság és más uniós intézmények évek óta kritizálják a magyar kormányt az uniós normák és alapvető értékek figyelmen kívül hagyása miatt. A nyomás eredményeként több milliárd eurónyi uniós támogatás befagyasztásra került, mivel Brüsszel aggodalmát fejezte ki a magyar jogállamisági helyzettel kapcsolatban.

A büntetés a menekültügyi rendszer azon elemei miatt került kiszabásra, amelyeket a bíróság ellentétesnek talált az uniós jogszabályokkal. Ez különösen a határvédelemmel és a menedékkérők kezelésével kapcsolatos kérdéseket érintette.


Magyar kormány álláspontja
A magyar kormány részéről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban kijelentette, hogy a kabinet nem hajlandó befizetni a bírságot. Kifejezte, hogy a kormány fenntartja álláspontját a bevándorláspolitikával kapcsolatban, és Brüsszelt fenyegetve azt is kilátásba helyezte, hogy egyirányú jegyet adnak a menekülteknek Brüsszelbe, ha az EU ragaszkodik álláspontjához.

Korábban Magyarország még tárgyalásos megoldásban reménykedett, ám az Európai Bizottság világossá tette, hogy a tárgyalási szakasz lezárult. Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője kijelentette, hogy ha Magyarország nem fizeti be a bírságot, akkor a büntetés levonásra kerül az ország számára folyósítandó EU-s forrásokból.


Következmények és kilátások
A kialakult helyzet tovább mélyíti az EU és Magyarország közötti politikai feszültségeket, különösen a jogállamisági kérdések és a bevándorláspolitika terén. Amennyiben Magyarország továbbra sem fizeti be a bírságot, az Unió további pénzügyi szankciókat is bevezethet, amelyek hosszú távon hatással lehetnek a magyar gazdaságra és az ország uniós szerepére.

A következő hetek és hónapok során valószínűsíthető, hogy a vita folytatódik, és a nemzetközi figyelem középpontjában marad, különösen amiatt, hogy a magyar kormány egyre inkább szembehelyezkedik az uniós intézményekkel a bevándorláspolitika és a jogállamiság kérdéseiben.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top