Politika

Óriási a baj: Magyarországi cég gyártotta a Libanonban felrobbant csipogókat

**Magyarországi cég gyártotta a Libanonban felrobbant csipogókat: A Hezbollah által használt eszközök halálos támadásban robbantak fel**


Egy súlyos és tragikus esemény során a Hezbollah tagjai által használt AR-924-es személyi hívók, ismertebb nevükön csipogók robbantak fel Libanon több pontján. Az incidens során kilenc ember, köztük egy gyermek, életét vesztette, és további 2800-an megsérültek. A Hezbollah a támadásokért Izraelt okolja, miközben a robbanások háttere és felelősei továbbra is vizsgálat alatt állnak.


Az AP hírügynökség információi szerint ezek az eszközök, amelyeket a Hezbollah kommunikációs célokra használt, egy Magyarországon, Budapesten működő cég, a **BAC Consulting Kft.** gyártotta. A tajvani **Gold Apollo**, amelynek márkajelzésével a csipogók kerültek forgalomba, közleményt adott ki, amelyben kifejtették, hogy bár a termékeken az ő nevüket használták, azok gyártása és tervezése teljes mértékben a BAC Consulting felelőssége volt.

A közlemény szerint a két vállalat között fennálló együttműködési megállapodás alapján a BAC Consulting jogosult volt a Gold Apollo márkanevének használatára bizonyos régiókban, ám a csipogók tervezését és gyártását kizárólag a budapesti cég végezte. Ez rávilágít arra, hogy a Gold Apollo nem vett részt a gyártási folyamatban, csupán a márkázási jogokat biztosította.

A robbanások oka egyelőre ismeretlen, ám szakértők szerint a személyi hívókban előzetesen elhelyezett robbanóanyagokat egy előre megtervezett időpontban aktiválták. A feltételezések szerint a csipogók egyenként 10-20 gramm közötti “katonai minőségű” robbanóanyagot tartalmaztak, ám egyelőre nem világos, hogy hogyan és mikor kerülhettek ezek az anyagok a több ezer készülékbe.


A tragédia következményeként nemcsak emberéletek vesztek el és több ezren sérültek meg, hanem kérdések is felvetődtek a nemzetközi fegyverkereskedelem és az ilyen technológiai eszközök terjesztésének szabályozása kapcsán. A Hezbollah továbbra is Izraelt okolja az akciókért, míg a nemzetközi közösség részéről egyre nagyobb nyomás nehezedik mind a libanoni, mind a magyar hatóságokra, hogy tisztázzák a felelősséget és a történtek pontos körülményeit.

A libanoni események további súlyos következményekkel járhatnak, mivel a Hezbollah és Izrael közötti feszültség az elmúlt években folyamatosan növekedett. A robbanások tovább fokozhatják a régióban már meglévő politikai és katonai instabilitást. – számolt be róla a 444

Magyarország szempontjából ez az eset komoly diplomáciai és nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel, különösen a fegyverexport és a nemzetközi együttműködések kapcsán. A BAC Consulting Kft. és a Gold Apollo közötti szerződéses kapcsolat részletei is alaposabb vizsgálatot igényelnek, hogy kiderüljön, milyen mértékben voltak tisztában a cégek azzal, hogy termékeiket ilyen módon fogják felhasználni.


A vizsgálatok még folyamatban vannak, és a jövőben derülhet fény arra, hogy ki vagy mi állhat a robbantások mögött, és milyen lépéseket tesznek a hasonló tragédiák elkerülése érdekében.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top