Politika

Megállíthatatlan: már a legnagyobb nemzetközi lapok is felkapták a Fidesz legújabb botrányát

Nemzetközi botrányt kavart Orbán Balázs Ukrajnáról és ’56-ról szóló kijelentése


Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója olyan kijelentést tett csütörtökön, amelyre a nemzetközi sajtó eddig soha nem látott mértékben figyelt fel. Orbán Balázs egy beszédében felelőtlenségnek nevezte Ukrajna védekezését az orosz agresszióval szemben, és azt sugallta, hogy Magyarország az 1956-os eseményekből kiindulva nem cselekedett volna úgy, ahogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tette.

Ezek a szavak gyorsan vihart kavartak nemcsak a magyar közéletben, hanem a nemzetközi színtéren is. Az eseményekről először két nagy nemzetközi hírügynökség, az Agence France-Presse (AFP) és a The Associated Press (AP) számolt be, melyek híreit világszerte számos sajtóorgánum átvette. Az AFP és az AP jelentős szereplők a nemzetközi médiapiacon, így nem csoda, hogy hamarosan a legnagyobb külföldi lapok is elkezdték közölni a magyar politikus szavait, és az ezek nyomán kialakult heves vitákat.


A brüsszeli Politico azt a címet adta tudósításának, hogy „Magyarország engedett volna Oroszországnak Orbán első számú tanácsadója szerint”. A cikkben erősen kritizálták Orbán Balázs álláspontját, hangsúlyozva, hogy ezzel Magyarország szembehelyezkedik a nemzetközi konszenzussal. Az Euronews szintén kiemelte, hogy a magyar tanácsadó súlyos kritikákkal néz szembe az elhangzottak miatt.

Nem maradt el az ukrán média reakciója sem. Az Ukrajinszka Pravda cikkében élesen bírálta a magyar kormány tanácsadóját, azt írva: „Az Orbán-kormány szerint Magyarország Ukrajnával ellentétben nem védené meg magát egy támadás esetén”. A nemzetközi visszhang azonban itt nem állt meg; a gazdasági hírforrásként ismert Bloomberg is beszámolt a kijelentésekről, „Orbán tanácsadója felháborodást keltett, arra utalt, hogy Ukrajnának rögtön meg kellett volna adnia magát” címmel.

A nemzetközi kritikák mellett a magyar közéleti szereplők is megszólaltak az ügyben. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója a Telex megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy „az 1956-os forradalmat és szabadságharcot nem lehet összehasonlítani Oroszország Ukrajna elleni agressziójával”. A kormánypárt oldaláról ugyanakkor visszafogottabb reakciók érkeztek. Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója például nem kívánt kommentárt fűzni az eseményekhez a 444.hu kérdésére.


A botrányos kijelentés rámutat a magyar kormány és tanácsadói körének egyre nyíltabb álláspontjára az orosz-ukrán háború kapcsán, amely gyakran eltér a nyugati világ által képviselt irányvonaltól. Orbán Balázs mondatai újabb hullámokat vetettek a nemzetközi diplomáciai térben, és ismét reflektorfénybe helyezték Magyarország különutas politikáját az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban. Az ügy vélhetően nem marad következmények nélkül, hiszen az ilyen jellegű nyilatkozatok jelentős hatással lehetnek Magyarország nemzetközi megítélésére és diplomáciai kapcsolataira is.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top