Politika

Fradi fizetések: Végre kiderült, mennyit keresnek a magyar focisták

Fradi fizetések: Végre kiderült, mennyit keresnek a magyar focisták.


Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke egy szurkolói ankét során említést tett Dibusz Dénes, a Fradi kapusának döntéséről, mely szerint egy francia ajánlat ellenére maradt a csapatnál. Az anekdota részletei alapján a G7 gazdasági portál kiszámolta, milyen szinten mozognak a Fradi játékosainak bérei. Dibusz esetében szóba került egy külföldi ajánlat, de a kapus a helyi gazdasági feltételek vizsgálata után úgy döntött, hogy a minimális bérkülönbségért nem éri meg a családját Franciaországba költöztetni.

A G7 elemzéséből kiderül, hogy a Ferencváros játékosai anyagilag jobban járhatnak a hazai szerződésekkel, mint ha egy francia középcsapatnál folytatnák pályafutásukat. Az UEFA adatai szerint a magyar élvonalbeli klubok, különösen a Ferencváros, bérköltségei meghaladják a régió más nemzeteinek futballklubjait.


A Fradi különösen kiemelkedik ezen a téren, hiszen az elmúlt másfél évtizedben a csapat bevételei és kiadásai is robbanásszerűen nőttek. Míg 2010-ben a klub bevétele 425 millió forint körül mozgott, ez az összeg 2023-ra elérte a 16,6 milliárd forintot, ami majdnem negyvenszeres növekedést jelent. A bérköltségek ennél is gyorsabban nőttek, hiszen a Fradi fizetési kötelezettségei 85-ször magasabbak, mint 2010-ben.

 

A G7 számításai szerint a Ferencvárosnál egy átlagos futballista havi bére 2023-ban 15-16 millió forint körül mozog, és ez kedvező, alacsony, mindössze 15-16 százalékos adózással jár. Franciaországban azonban az adóterhelés jóval magasabb, 45 százalék körüli, ami jelentősen csökkenti a játékosok ottani nettó fizetését. Ennek köszönhetően a Fradi játékosai anyagilag jobban járhatnak itthon, mint ha kilenc francia csapatnál játszanának, ahol az éves nettó bér 5,35 és 0,17 millió euró között mozog.


A magas fizetések viszont gátolják a játékosok mobilitását, mivel a magyar bajnokságban elért jövedelmi szinttel kevesen vállalják a külföldre költözést. Ennek a következménye az, hogy a magyar futballisták többsége nem jut el a nemzetközi top ligákba, míg a szomszédos országok, mint Ausztria vagy Lengyelország, számos játékost adnak az európai élbajnokságokba.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top