Politika

Heti Napló: a 107 éves bácsi addig nem akar meghalni, amíg nem fizetik vissza a nyugdíjjárulékát

A Heti Napló következő adásában egy nem mindennapi esetet mutat be Sváby András stábja és Berecz Péter újságíró. A 107 éves Bakó Ferenccel készítettek riportot, aki Magyarország egyik legidősebb embere.


A Heti Napló a közösségi oldalán harangozta be a műsort.


Feri bácsi megfogadta, hogy addig nem hal meg, amíg az állam vissza nem fizeti neki a befizetett nyugdíjjárulékát.


Mire utal Bakó Ferenc?

A Fidesz-kormány 2013-ban eltörölte a nyugdíjjárulékalap felső határát, ami több szempontból is jelentős változást hozott a magyar nyugdíjrendszerben. Korábban létezett egy plafon, amely meghatározta, hogy a magasabb jövedelműek milyen mértékig fizethetnek nyugdíjjárulékot. Ezt a plafont azonban a kormány eltörölte, azzal az indoklással, hogy ezzel növelni lehet a költségvetési bevételeket és igazságosabbá tehetik a rendszert.

Bár a kormány szerint az intézkedés pozitív költségvetési hatással járt, sok szakértő és elemző vitatta ennek hosszú távú fenntarthatóságát. Az eltörlés eredményeként ugyanis az elit réteg magasabb nyugdíjakat élvezhet, míg az alacsonyabb jövedelmű nyugdíjasoknak csekély emelés jut. Sőt, az infláció követésére átállított nyugdíjemelési rendszer – amely a bérek növekedését nem veszi figyelembe – különösen a kisnyugdíjasokat érintette hátrányosan, akik a megélhetési költségek emelkedésével szemben védtelenebbek maradtak​


A nyugdíjrendszer átalakítása így sokak számára komoly veszteségeket hozott: a vegyes indexálás megszüntetése és az inflációkövető rendszer bevezetése több száz milliárd forintot vont ki a nyugdíjasok zsebéből.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top