Politika

Sötét ügyre bukkant az MSZP frakcióvezetője: Orbán-kormány titkos hadjáratatot indított

Nem szabad hagyni, hogy a jogállamiság egyik utolsó biztosítékát is eltiporja a Fidesz-rezsim. Független bíróságok nélkül nem beszélhetünk jogállamról, azonban ez az intézmény jelenleg is a kormány támadása alatt áll.


A kormány fondorlatos módon próbálja megtörni a bírákat azzal, hogy egyrészt évek óta nem emeli fizetésüket, másrészt pedig, hogy nem fizeti ki a magasabb szintű bírósághoz kirendelt bíráknak jogosan járó illetményt. Dr. Tóth Bertalan azonban nem hagyja elfeledni mindezt, az alapvető jogok biztosához fordult kérdéseivel, és kiderült, megindult a vizsgálat a történtek kapcsán.


Hiába igyekszik az Orbán-kormány a jogállamiságot teljes mértékben eltörölni hazánkban, vannak még olyan becsületes, a hivatásuknak élő társadalmi csoportok, melyeknek köszönhetően ez nem sikerülhet a Fidesznek.

Az egyik ilyen réteg az igazságszolgáltatás függetlensége felett őrködő és azt biztosító bíráké. Ezt pedig jól tudja a kormány is, épp ezért folytat ellenük már évek óta hadjáratot, mely célja a bírák megtörése. Mindehhez a pénzt, a bírák fizetését használja fel aljas módon az Orbán-rezsim.

De mi is történik pontosan? Évente többszáz bírát rendelnek ki más bíróságokhoz dolgozni, közülük sokakat magasabb szintre, azonban az így áthelyezett bírák hiába dolgoznak magasabb beosztásban, mégsem kapják meg az adott pozícióhoz járó illetményt. Ez minimum havi 113 ezer forint veszteséget jelent, de a legmagasabb szinten dolgozóknak majd’ félmillió forintról kell lemondaniuk így.  Vannak, akik hosszú évek óta végzik így a munkájukat, ezért már több millió forintos veszteséget kénytelenek elkönyvelni.


Ez felkeltette az MSZP frakcióvezetőjének, dr. Tóth Bertalannak is a figyelmét, aki rendszerint zászlajára tűzi a kormánynak ellenszenves, számára kerékkötőnek számító csoportok ügyeit. Így tett most is, és országgyűlési képviselői eszköztárát bevetve az alapvető jogok biztosához, dr. Kozma Ákoshoz fordult írásbeli kérdéssel, hogy megtudja, sérülhetnek-e az alkotmányos jogai a magasabb szintre kirendelt bíráknak, akik ennek ellenére alacsonyabb posztjuk utáni fizetésben részesülnek.

Az alapjogi biztos friss válaszában pedig biztató előrelépésről adott hírt. Kiderült ugyanis, hogy a vizsgálódásához szükséges bírói panasz, alapvető jogaik sérelmét illetően benyújtásra került egy érintett által, így az eljárás megindult. A beadvány vizsgálata, elemzése jelenleg is tart, mindennek eredményéről pedig majd csak a folyamat lezárulta után adhat tájékoztatást az alapjogi biztos.

A szocialista képviselő a fejleményekről Facebook bejegyzésében adott hírt, melyben arra is rávilágít, miért rendkívül fontos az, hogy az igazságszolgáltatás megfelelően, a kormány befolyásától mentesen működhessen. Mint írja, független bírák nélkül nem lehet jogállamról sem beszélni, ezért nem szabad hagyni, hogy a Fidesz bedarálja az igazságszolgáltatási rendszer még független részét azzal, hogy évek óta nem emeli fizetésüket, és nem fizeti ki a magasabb szintű bírósághoz kirendelt bíráknak jogosan járó illetményt.


Az MSZP a szociális demokrácia híve, ahol a jog az embereket védi és nem a hatalmat, valamint amelyben a független bíráskodás és igazságszolgáltatás nem kérdőjelezhető meg.

Az ügy tehát folyamatban van, és most az alapvető jogok biztosa oldalán pattog a labda, hogy bebizonyítsa, az általa vezetett hivatal sem a kormány érdekeit szolgálja ki. Ehhez alapos, átfogó vizsgálatra van szükség, melynek eredménye a jelenlegi gyakorlat elítélése kell legyen.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top