Politika

Mit lép Orbán? – Orbán Balázs mellett már egy újságírót is „eltűnésre” kérnek

Példátlan politikai harag: A Mandiner újságíróját is lemondásra szólítják fel Orbán Balázs ’56-tal kapcsolatos kijelentése után


Az ATV Aktuál című műsorának pénteki adásában Kohán Mátyás, a **Mandiner** újságírója próbálta megmagyarázni Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatójának kijelentését, amely az 1956-os forradalommal kapcsolatos, és óriási felháborodást váltott ki a közéletben. Az ügy odáig fajult, hogy a Momentum elnöke nemcsak Orbán Balázst, hanem Kohánt is lemondásra szólította fel, sőt, ennél is erősebb szavakkal küldte el őket „melegebb éghajlatra.”

Orbán Balázs kijelentésének magyarázata


Az ügy középpontjában Orbán Balázs egy korábbi megjegyzése áll, amelyben Zelenszkij ukrán elnök döntéseit kritizálta a 2022-es orosz invázió kapcsán. Orbán úgy fogalmazott, hogy Zelenszkijnek 2022 februárjában „az amerikai repülőre kellett volna szállnia”, utalva arra, hogy Ukrajna elnöke ahelyett, hogy elhagyta volna az országot, inkább fegyvert fogott. Ez a kijelentés nagy visszhangot keltett, mivel sokan párhuzamot véltek felfedezni az 1956-os magyar forradalom és a jelenlegi ukrajnai helyzet között, amellyel Orbán Balázs kritikája, úgy tűnik, az ’56-os események hősiességét is megkérdőjelezhette.

Kohán Mátyás az ATV-ben igyekezett megvilágítani Orbán kijelentését, mondván, hogy az nem a hősiességet, hanem a politikai felelősséget hangsúlyozta. Az újságíró szerint Orbán célja az volt, hogy rávilágítson, a kormányoknak felelőssége megakadályozni, hogy egy ország katonai konfliktusba sodródjon, és ne legyen szükség a hősies önfeláldozásra.

A lehetséges diplomáciai megoldások

Kohán hangsúlyozta, hogy Orbán Balázs két diplomáciai lehetőséget is megemlített, amelyek szerintük elkerülhették volna a háború kitörését. Az egyik ilyen lehetőség az orosz ultimátum volt 2021 végén, amely tárgyalási alapot nyújthatott volna, bár elfogadhatatlan elemeket tartalmazott. A másik lehetőség a 2022 márciusában lezajlott isztambuli béketárgyalások voltak, amelyeket Kohán szerint Ukrajna szakított meg nyugati nyomásra. Ezek a lehetőségek – Kohán értelmezésében – felmentették volna Zelenszkijt a katonai konfrontáció kényszere alól.


Orbán Balázs szavait félreértelmezték?

Kohán azzal érvelt, hogy Orbán Balázs szavai könnyen félreérthetők voltak, különösen azok számára, akiknek politikai érdekük fűződik hozzá. Elismerte, hogy Orbán kijelentései pontatlanok lehettek, de véleménye szerint azokat nem a hősiesség, hanem a politikai felelősség szempontjából kell értelmezni. Az újságíró kiemelte: „ha van valami, amit Orbán Balázs nem gyalázott meg, az a hősiesség”, hanem inkább azt hangsúlyozta, hogy a politikusok feladata a béke megőrzése és a háborús helyzetek elkerülése.

A Momentum elnöke elutasítja Kohán magyarázatát

A Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc azonban nem fogadta el Kohán Mátyás magyarázatát, sőt, még erősebben támadta mind a politikai igazgatót, mind az újságírót. Gelencsér a közösségi médiában úgy fogalmazott, hogy szerinte Orbán Balázs és Kohán Mátyás egyaránt „fogják meg egymás kezét, és tűnjenek el a közéletből.” Ezzel gyakorlatilag mindkettőjük lemondását követelte, amely példátlan eset a magyar politikai életben. A politikus még keményebb hangnemben üzent, ami tovább mélyítette a feszültséget az ellenzék és a kormánypárti média között.

A politikai kommunikáció és a közélet polarizációja


Az ügy rávilágít arra a mély politikai megosztottságra, amely a magyar közéletet jellemzi. Orbán Balázs kijelentései, és azok Kohán Mátyás általi védelme, a politika és a média közötti éles viták újabb fejezetéhez vezetett. Míg Kohán próbálta elmagyarázni a kijelentés valódi tartalmát és politikai hátterét, a Momentum elnöke ezt elutasította, és a közéletből való eltávolításukat követelte.

Ez az eset rávilágít arra, hogy a politikai diskurzus mennyire polarizált, és hogy a közszereplők kijelentéseit mennyire könnyen fel lehet használni politikai célokra. A jövőben valószínűleg további hasonló konfliktusokra lehet számítani, ahol a politikai kommunikáció és annak értelmezése tovább élezheti a társadalmi ellentéteket.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top