Politika

Kinyílt a kapu: Ellenőrzés nélkül jöhetnek oroszok és beloruszok Magyarországra

Ellenőrzés Nélkül Jöhetnek Oroszok és Beloruszok Magyarországra: A Kiskapu, Amit a Magyar Kormány Nyitott


Július 8-án a magyar kormány jelentősen kitágította a schengeni övezet kapuját, lehetővé téve harmadik országokból érkező polgárok számára, hogy vendégmunkásként vagy a Nemzeti Kártya megigénylésével dolgozhassanak Magyarországon. Ez a lépés nem csak az eddig is működő rendszert bővítette ki, hanem újabb országok előtt is megnyitotta a kapukat, köztük Oroszország és Belarusz polgárai számára is.

A Vendégmunkási Státusz és a Nemzeti Kártya Különbségei

A vendégmunkási státusz és a Nemzeti Kártya közötti különbségek alapvetőek. Míg a vendégmunkási státusz szigorúbb szabályozásokhoz kötött, addig a Nemzeti Kártya szinte korlátlan lehetőségeket biztosít. A Nemzeti Kártyával rendelkező személyek számára nincs létszámkorlát, nincs kizárt munkakör, és nem szükséges munkaerőigényről szóló igazolás benyújtása. Emellett a kártya birtokosai korlátlanul hosszabbíthatják meg tartózkodásukat, nem kell kulturális ismereti vizsgát tenniük, és lehetőségük van családegyesítésre is.


Az Újonnan Csatlakozó Országok

Eddig főként Ukrajnából és Szerbiából érkeztek munkások Nemzeti Kártyával Magyarországra, azonban július 8-tól kezdve Bosznia-Hercegovinából, Észak-Macedóniából, Moldovából, Montenegróból, valamint Oroszországból és Belaruszból is megigényelhetik a tartózkodási engedélyt. – számolt be róla az index


Az Orosz és Belorusz Munkások Szerepe

Rácz András Oroszország-szakértő szerint az orosz vendégmunkásokra elsősorban a Paks II. atomerőmű építkezésénél lehet szükség. A Roszatom tervei azonban jelenleg nem felelnek meg az EU szabványainak, így az építkezés áll, és egyelőre nincs szükség további orosz szakemberek bevonására. Hasonló a helyzet a belorusz munkásokkal is, hiszen az osztraveci atomerőműben is orosz szakemberek dolgoznak, így az ő bevonásuk is kevésbé indokolt.

Kémbank Helyett Kém-vendégmunkások?

Rácz András szerint azonban egy sokkal aggasztóbb tényező állhat a háttérben. Az egykor “kémbankként” ismert Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) felszámolása után felmerül a kérdés, hogy a Nemzeti Kártya rendszerével vajon nem nyílik-e újabb lehetőség orosz és belorusz kémek számára a schengeni övezetbe való bejutásra.

A legnagyobb kihívást a megfelelő szűrés jelenti, amelyhez komoly erőforrásokra van szükség. Ha több ezer Nemzeti Kártya-kérvény érkezik, akkor nagyon nehéz lesz a hatóságoknak kiszűrni a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyeket. Rácz András szerint nem Magyarország az elsődleges célpont, hanem az EU többi országa, hiszen a diplomáciai fedésben lévő orosz kémek gyakran hajtanak végre műveleteket más országokban is.


Következtetések

A magyar kormány lépése, amely lehetővé teszi orosz és belorusz polgárok számára a szinte korlátlan belépést és munkavállalást, komoly nemzetbiztonsági kockázatokat hordozhat. A megfelelő ellenőrzési mechanizmusok nélkül könnyen visszaélésre adhat okot a rendszer, amelynek következményei nemcsak Magyarországra, hanem az egész schengeni övezetre is kihatással lehetnek.

nyitókép illusztrció forrás google (Orbán: Brüsszel térítse meg a határvédelem költségeit! – Figyelő)

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top