Politika

Szijjártó elárulta miért küld a békepárti Magyarország katonákat Csádba

Szijjártónak rosszulesik, hogy Orbán Gáspárnak tulajdonítják a csádi missziót


Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, az ATV *Egyenes Beszéd* című műsorában adott interjújában reagált arra a felvetésre, miszerint Orbán Gáspárnak, a miniszterelnök fiának jelentős szerepe lett volna Magyarország csádi missziójában. Szijjártó a New York-i ENSZ Közgyűlésen való részvételéről bejelentkezve több kérdésre is válaszolt a misszióval kapcsolatban, valamint a magyar külpolitikai és katonai döntésekről.

Miért küld Magyarország katonai segítséget Csádba?
A miniszter szerint a csádi katonai misszió mögött egyértelmű cél húzódik: a térséget destabilizáló terrorszervezetek elleni fellépés. Szijjártó kifejtette, hogy míg az orosz–ukrán háború két ország közti konfliktus, addig a Száhel-övezetben tevékenykedő terrorszervezetek regionális és európai szinten is fenyegetést jelentenek. Az ezek elleni katonai fellépés nemcsak a térség stabilitását szolgálja, hanem Európa, így Magyarország érdekeit is, különösen az illegális migráció visszaszorítása érdekében. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország nem küld katonákat Ukrajnába, mert a kormány nem kíván “hazárdjátékot játszani.”


Az összeesküvés-elméletekről
Arra a kérdésre, hogy a csádi misszió összefüggésben lehet-e Oroszország növekvő térségbeli jelenlétével, Szijjártó egyértelműen elutasította az ilyen feltételezéseket. „Sokan ráérnek nagyon bonyolult összeesküvés-elméleteket gyártani” – mondta, majd hozzátette, hogy szerinte, ha ezek az emberek többet dolgoznának, kevesebb idejük lenne ilyen elméletek gyártására.


Orbán Gáspár szerepéről
Az interjú során szóba került a francia *Le Monde* cikkének állítása, amely szerint Orbán Gáspár kapcsolatainak nagy szerepe lehetett a csádi misszióban. Szijjártó erre reagálva elmondta, hogy személy szerint rosszulesik neki, hogy ezt feltételezik. „Én jártam Csád fővárosában tárgyalni erről a kérdésről” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a külügyminisztérium jelölte ki a misszióért felelős miniszteri biztost, és ők végezték a tárgyalásokat. A külügyminiszter azt is megjegyezte, hogy legközelebb több figyelmet szeretne a minisztérium munkájának, bár hozzátette, hogy ha a Direkt36 kevesebb figyelmet fordít rájuk, azon nem fog megsértődni.

Összegzés
Szijjártó Péter interjújában egyértelműen kifejezte csalódottságát azzal kapcsolatban, hogy Orbán Gáspárnak tulajdonítják a csádi misszióban való részvételt. A külügyminiszter kiemelte a kormány és a külügyminisztérium szerepét a misszió megvalósításában, és határozottan visszautasította az összeesküvés-elméletek gyártását. Emellett hangsúlyozta, hogy a katonai segítség Magyarország biztonsági érdekeit is szolgálja, különösen az illegális migráció elleni küzdelem terén.



forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top