Politika

Szégyen az egyháznak: Zárt ajtók mögött kezdődött el a megvádolt kiskunfélegyházi pap büntetőpere

Zárt ajtók mögött kezdődött el a pe*dof*íl*iával vádolt kiskunfélegyházi pap büntetőpere


Szeptember végén megkezdődött R. Gábor, a volt katolikus pap büntetőpere, akit több rendbeli, hatalmi befolyással való visszaélés miatt vádolnak sz*xuális visszaélésekkel kiskorúak sérelmére. Az ügyet zárt ajtók mögött tárgyalják, mivel a kiskorú áldozatok védelme és személyiségi jogaik tiszteletben tartása elsődleges szempont.


Ajándékokkal édesgette a fiatalokat

R. Gábor évekig szolgált lelkipásztorként a kiskunfélegyházi plébánián, ahol az ügyészség szerint ajándékokkal édesgette magához a fiatal fiúkat. A vád szerint négy áldozata volt, mindannyian 14 év alattiak. A visszaélések sorozata 2022 novemberében került napvilágra, amikor az érintettek végül feljelentést tettek. A Kalocsai–kecskeméti Főegyházmegye azonnal intézkedett: a papot felfüggesztették, egyházi bíróság elé állították, és rendőrségi eljárást kezdeményeztek. Ferenc pápa 2023 szeptemberében minden egyházi tisztségtől megfosztotta R. Gábort.

A vádak súlyosak, a büntetés akár 15 év is lehet


A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség 8 év letöltendő fegyházbüntetést javasolt, amennyiben R. Gábor beismerő vallomást tesz. Azonban a volt lelkész a bíróság előkészítő ülésén tagadta a vádakat, és visszautasította az ügyészség által felajánlott egyezséget. Ezzel a per folytatódik, és ha bűnösnek találják, akár 15 év szabadságvesztésre is ítélhetik.

Zárt tárgyalás, kettős öngyilkossági kísérlet

A bíróság az áldozatok személyiségi jogainak védelme érdekében zárt tárgyalást rendelt el. Az ügy érzékenységét tovább fokozza, hogy R. Gábor másfél éve van előzetes letartóztatásban, ezalatt pedig kétszer is öngyilkosságot kísérelt meg.


További botrányok ugyanabban az egyházmegyében

Nem ez az első eset a Kalocsai–kecskeméti Főegyházmegyében, ahol kiskorúak sérelmére elkövetett visszaélésekkel kapcsolatos botrányra derült fény. Egy másik plébános, H. Róbert szintén pe*dof*íl*iával vádolt lelkész, akit éveken át tartó visszaélések miatt vonnak felelősségre, beleértve egy kilencéves gyermek sérelmét is. Az ilyen esetek nemcsak az egyház, de az egész társadalom számára komoly megpróbáltatást jelentenek.

Az ügy a magyar társadalomban ismét éles vitákat váltott ki a pe*dof*íl*ia és az egyház szerepe kapcsán, miközben az áldozatok védelme és az igazságszolgáltatás hatékonysága iránti elvárások is felerősödtek.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top