Politika

Kiderült hány évet kaphat a férfi, aki Orbán posztjánál azzal fenyegetőzött, hogy robbantani fog a kormányülésen

Nyolc évet kaphat egy férfi, aki Orbán Viktor posztjánál robbantással fenyegetőzött


Egy Bécsben élő magyar férfi akár nyolc évet is kaphat, miután Orbán Viktor miniszterelnök és Csák János akkori kultúráért és innovációért felelős miniszter közösségi oldalain fenyegető hozzászólásokat tett. A férfit február 5-én, egy Orbán által közzétett, a háromnapos kihelyezett kormányülést népszerűsítő poszt alatt „Attila hun koronázatlan király” néven tett kommentjei miatt helyezték vád alá.

A kommentekben a férfi azzal fenyegetett, hogy robbantani fog a kormányülésen Sopronbánfalván. A bejegyzésekben konkrét információkat is megosztott, például az autója rendszámát. A következő nap újabb kommentben erősítette meg a fenyegetést, amelyben ironikus hangnemben írt arról, hogy már úton van Sopronba, és várja, hogy „a kormánytagok repesnek az örömtől”.


Az eset komolyságát jelzi, hogy a magyar hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki a férfi ellen, akit végül az osztrák hatóságok elfogtak és átadtak Magyarországnak. Simon Attila – ahogy a Blikk beszámolt – terrorcselekménnyel való fenyegetés miatt áll bíróság előtt.

Az előkészítő tárgyaláson a férfi lehetőséget kapott volna arra, hogy beismerő vallomást tegyen, mely esetben akár két és fél év börtönbüntetéssel megúszhatta volna. Azonban ő kitartott amellett, hogy nem követett el bűncselekményt, és mindezt csupán rossz tréfának szánta. Így most akár nyolc évet is kiszabhatnak rá.


A bíróság előtt elhangzott vallomásában Simon Attila kifejtette, hogy valójában semmilyen szándéka nem volt a kormány vagy annak tagjai ellen bármit is elkövetni, és a fenyegetést inkább ironikus, művészi megnyilvánulásnak szánta. „Érdekel a politika, és próbálok leegyszerűsítve posztolgatni, mert van egy művészi hajlamom. Csak figyelmet akartam felkelteni” – mondta.

Az általa használt „kormányülés” kifejezés kapcsán azt állította, hogy az valójában az autójának vezetőülésére vonatkozott, nem pedig egy politikai eseményre, és ezért is adta meg az autó rendszámát. A védelem próbálja azzal érvelni, hogy a posztok csupán félreérthetők voltak, és valójában nem fenyegetésnek szánták őket. – számolt be róla a 24.hu


A bíróság hamarosan döntést hoz az ügyben, amely komoly precedenst teremthet a közösségi oldalakon tett fenyegetések kezelésével kapcsolatban. Az ügy rávilágít arra, hogy a közösségi médiában tett kijelentések súlyos jogi következményekkel járhatnak, még akkor is, ha azok „viccnek” vagy művészi megnyilvánulásnak szántak.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top