Politika

Sokan nem értik meg: átverés volt a rezsicsökkentés

Holoda Attila energetikai szakértő az Economx műsorában elmondta: a rezsicsökkentés egy átverés volt, amit a magyar lakosság nagy része nem ért meg. Az Economx podcastjában kifejtette, hogy az elmúlt tíz évben a kormány szándékosan megtévesztette az embereket, és ennek hosszú távú következményei lesznek. Holoda úgy véli, hogy a rezsicsökkentés nem jelentett valódi hasznot sem az államnak, sem az állampolgároknak, csupán politikai előnyöket szolgált.


Szerinte a kormány azt az illúziót keltette, hogy nincs alternatíva az orosz gázzal szemben, de ez már nem igaz. Az európai infrastruktúra mostanra lehetővé tenné, hogy ne csak az Ukrajnán keresztül érkező gázt használjuk, de ezt a lehetőséget nem használják ki teljes mértékben. Példaként említette a Nabucco gázvezetéket, amely nagy reményekkel indult, de Németországnak nem volt érdeke támogatni, mivel inkább Európa gázelosztó központjává akart válni.


A rezsicsökkentés kedvezőtlen hatásai különösen a kiskereskedelmi szektort érintették, mivel hosszú időn keresztül az energiahordozók beszerzési ára alatt kellett eladni a gázokat. Holoda szerint volt egy időszak, amikor az amerikai palagáz elterjedése miatt a piaci ár alacsonyabb volt, mint a rezsicsökkentett díj. Ez rávilágított arra, hogy a mesterségesen alacsonyan tartott árak hosszú távon nem fenntarthatók.


A legnagyobb kárt azonban a magyar társadalom szenvedte el, mert a kormány elhitette az emberekkel, hogy nincs szükség takarékosságra és fejlesztésekre. A háztartások és közintézmények évtizedes lemaradásba kerültek a szigetelési és energetikai korszerűsítések terén, ami hosszú távon növeli a költségeket. Holoda arra is figyelmeztetett, hogy ha az idei tél hidegebb lesz, mint a tavalyi, akkor sokan, akár a középosztály is, komoly pénzügyi nehézségekkel szembesülhetnek a fűtésszámlák miatt.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top