Politika

Márki-Zay is kiakadt, hogy Magyar Péter ellopja a lyukas zászlót

A Mindenki Magyarországa Mozgalom (Márki-Zay Péter pártja) is felháborodott azon, hogy a Tisza Párt elnöke bejelentette: pártja jelképévé silányítja 56 szimbólumát, a lyukas nemzeti lobogót.


Íme a párt hivatalos álláspontja:

SENKI NEM SAJÁTÍTHATJA KI NEMZETI JELKÉPEINKET!

„Mély aggodalommal olvastuk Magyar Péter bejegyzését arról, hogy pártja a lyukas zászlót igyekszik saját politikai üzeneteivel azonosítani. Ez a szimbólum azonban nem egy párt tulajdona – a lyukas zászló az egész nemzeté, egy dicső forradalomé, amely a szabadságért, függetlenségért és a nemzeti szuverenitásért küzdött.


1956 emléke és szellemisége minden magyar ember közös öröksége. A forradalom idején a magyar nép az elnyomás ellen emelte fel szavát, és a lyukas zászló nemcsak a rezsim ellen való lázadás szimbóluma volt, hanem az összefogás, a bátorság és a szabadság jelképe. A forradalmárok nem egy párt nevében harcoltak, hanem az egész nemzet szabadságáért. Ahogy az 1848-as szabadságharc idején a kokárda is egyetemes nemzeti jelkép volt, úgy 1956 jelképe, a lyukas zászló, sem lehet egyetlen politikai erő sajátja.

A történelem során többször is láttuk, hogy hogyan próbálnak politikai erők nemzeti szimbólumokat kisajátítani. A nyilas mozgalom az Árpád-sávos zászlót és Turult sajátította ki és mocskolta be tetteivel, ezáltal évszázados magyar történelmi jelképeket próbált magához kötni. A későbbiekben a Fidesz tett hasonló kísérletet a kokárdával, amelyet az 1848-as forradalom idején a nemzeti egység szimbólumaként viseltek.

A nemzeti jelképek kisajátítása és politikai eszközként való használata megbontja a nemzeti egységet, és olyan sebeket okozhat, amelyeket nehéz begyógyítani.

Tisztelt Magyar Péter! Felkérjük, hogy gondolja át szándékait, és ne használja a lyukas zászlót pártja jelképeként. Ne tegye politikai csatározások tárgyává ezt az ikonikus szimbólumot, amely az 1956-os forradalom hősiességét és közös nemzeti identitásunkat képviseli. A forradalom hősei nem azért áldozták életüket, hogy később egy politikai párt a saját céljaira használja fel a küzdelmük emlékét.


A lyukas zászló a nemzeté, nem a politikai pártoké. Tiszteljük meg a forradalmárok emlékét azzal, hogy megőrizzük ezt a jelképet a nemzet közös örökségeként, és nem használjuk fel rövid távú politikai célokra” – írja Márki-Zay Péter pártja.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top