Politika

Orbán terve befuccsolt: Ezért költünk sokat a boltban

Egy olvasónk felháborodva írt arról, hogy bár a kormány és különösen Orbán Viktor azt hangoztatják, hogy sikerült megszüntetni az inflációs sokkot, a boltban ez nem érzékelhető. Az árak továbbra is az egekben vannak, és sokan alaposan meg kell gondolják, mit tesznek a kosarukba. Az infláció hivatalos statisztikai mérséklődése ellenére az emberek jelentős része úgy érzi, hogy nem könnyebb kijönni a fizetésből, mint az infláció csúcspontján.


A korábbi inflációs hullám nem szűnt meg: most is sokat költünk a boltban

A probléma egyik oka, hogy a mostani mérsékelt infláció azokra az árakra rakódik rá, amelyek a korábbi időszakban drámaian megemelkedtek. Például a korábbi élelmiszerár-emelkedések – amelyek átlagosan 44%-os drágulást hoztak – még mindig érezhetők. Noha a legfrissebb adatok szerint az infláció éves szinten már csak 3,4%, az élelmiszer-infláció pedig 2,4% körül van, sok termék – mint a kakaó, csokoládé vagy liszt – továbbra is jelentős, akár 10-20%-os drágulást mutat – írja a 24.hu.


Fizetések és nyugdíjak: nem elég a felzárkózáshoz

Ugyan a bérek és nyugdíjak is növekedtek az elmúlt években, ez nem minden esetben tudta ellensúlyozni az áremelkedéseket. Az átlagos keresetek és nyugdíjak növekedése nem tartott lépést az élelmiszerárak drágulásával, különösen a 2020-2024 közötti időszakban. Az olvasónk számára ez abban mutatkozik meg, hogy míg a mediánkeresetek 68%-kal nőttek, a nyugdíjak mediánja csak 61%-kal, ami egyre nagyobb lemaradást jelent a nyugdíjasok számára. Ezért a vásárlóerő gyengülése folytatódik, a hétköznapi emberek pedig továbbra is kénytelenek minden egyes forintot alaposan megfontolni.


Az árak a boltban tartósan magasan maradnak

Hiába mérséklődött az inflációs sokk, az árak egy jelentős része nem tért vissza a korábbi szintekre. Például, míg a liszt csak 7%-kal drágult az elmúlt négy év alatt, addig a fehérkenyér ára majdnem a háromszorosára nőtt. Az ilyen aránytalanságok tovább erősítik azt az érzést, hogy az infláció bár csökkent, az árak még mindig túlságosan magasak.

Az inflációs mutatók javulása tehát egyáltalán nem jelenti azt, hogy az emberek pénzügyi helyzete is javult volna. Sokaknak továbbra is meg kell küzdeniük azzal, hogy miképp jönnek ki a hónap végéig – Orbánék sikerpropagandája ellenére is.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top