Egyéb

Tarol Tiborcz bankja – hiába a válság, 19 milliárd forintos adózott eredmény

A Válság Ellenére is Virágzik Tiborcz Bankja: A Gránit Bank Magyarország 8. Legnagyobb Bankja


Annak ellenére, hogy a gazdasági válság számos szektort sújtott, a Gránit Bank kiemelkedő eredményeket ért el. A Tiborcz István érdekeltségébe tartozó pénzintézet 2023-ban 19 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta az évet, míg konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséget könyvelhetett el. A bank mérlegfőösszeg alapján mára Magyarország 8. legnagyobb univerzális bankjává vált, ahogy ezt a pénzintézet hivatalosan is közölte.

A bank új arculatát Orbán Ráhel tervezte, és a Gránit Bank minden szegmensben a bankszektor átlagát meghaladó növekedést produkált 2023-ban. A lakossági hitelek 22%-kal nőttek, ami tízszerese a 2,3%-os piaci átlagnak. Emellett a lakossági betétek 9,1%-kal emelkedtek, miközben a piacon általában 6,2%-os csökkenés volt tapasztalható. A vállalati hitelezés – beleértve a növekedési kötvényprogramot is – 6,7%-kal nőtt, meghaladva a piac 5%-os bővülését.


Az MNB nyilvántartása szerint az új lakossági számlák 18%-át tavaly a Gránit Banknál nyitották, és a bank az év végén közel 190 ezer ügyfélszámlát vezetett. A bank saját tőkéje a nyereség eredménytartalékba helyezésével konszolidált szinten megközelítette a 80 milliárd forintot, míg a mérlegfőösszeg 25%-kal, 1200 milliárd forintra nőtt 2023 végére. Ezzel a Gránit Bank a jegybank definíciója szerint már nagybanknak számít.

Az Idei Év Eredményei

2024 első négy hónapjában a bank teljes eszközértéke tovább növekedett, és elérte az 1400 milliárd forintot, miközben az ügyfélszám 30 ezerrel bővült. Az adózás előtti eredmény pedig meghaladta a 6,5 milliárd forintot.


A 2023-as év kiemelkedő eredményei a bank növekvő üzleti aktivitásának és rendkívül alacsony költségszintjének köszönhetőek. A költség/mérlegfőösszeg mutató mindössze 1,1% volt, ami fele a bankszektor 2,2%-os átlagának. Emellett a költség/bevétel mutató is kiválóan alakult, 34,5%-os értékkel, ami közel 10 százalékponttal jobb a szektorszintű átlagnál.

Kiváló Portfólióminőség és Befektetések

A hatékony működés kiváló portfólió-minőséggel társult: a nem teljesítő hitelek aránya mindössze 0,02% volt, szemben a bankszektor 2,9%-os átlagával. A befektetési üzletágban a kezelt vagyon nagysága csoportszinten meghaladta a 2500 milliárd forintot.

Akvizíciók és Jövőbeni Kilátások


A Gránit Bank tavaly lezárta a Diófa Alapkezelő megvásárlását, amely mostantól Gránit Alapkezelő néven működik tovább. Idén pedig a jegybank jóváhagyása után zárulhat a De Lage Landen International B.V. magyarországi lízingcégeinek korábban bejelentett akvizíciója.

A Gránit Bank sikeres 2023-as éve és a folyamatban lévő fejlesztések, akvizíciók azt mutatják, hogy a bank képes a kihívások közepette is növekedni és megerősíteni piaci pozícióját, továbbra is kiváló eredményeket érve el a pénzügyi szektorban.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top