Politika

A NER-elit épp annyi pénzt dugdos, amennyi hiányzik az idei állami költségvetésből

Közel 1,5 ezer milliárd forint halmozódott fel a NER csúcsvállalkozóinak magántőkealapjaiban


A NER (Nemzeti Együttműködés Rendszere) csúcsvállalkozóinak magántőkealapjaiban összesen nettó 1452 milliárd forintnyi eszköz halmozódott fel, derül ki a Válasz Online tavalyi beszámolók alapján készített összesítéséből. Az összeg elképesztően magas, és véletlen egybeesés, hogy nagyjából ugyanennyivel kellett megemelni az idei költségvetési hiánycélt ahhoz, hogy az tartható legyen.

A NER csúcsvállalkozói és magántőkealapjaik

A Válasz Online jelentése szerint a NER meghatározó személyiségei között többek között Mészáros Lőrinc, Szíjj László, Tiborcz István, valamint Matolcsy Ádám is jelentős vagyonokat halmoztak fel magántőkealapjaikban. – számolt be róla a hvg

 

    • Mészáros Lőrinc és Szíjj László: Összesen négy alapkezelőt és 26 alapot vizsgáltak az ő esetükben. Mészáros alapjai 770 milliárd forintot érnek, míg Szíjj László titkos pénztárcájában 79 milliárdot találtak.


 

    • Tiborcz István: A kormányfő veje három alapkezelőhöz kötődik, amelyek 12 alapot kezelnek. A Tiborcz-üzletek körül feltűnő magánalapokban 487 milliárdnyi vagyon halmozódott fel.

 

    • Matolcsy Ádám: A jegybankelnök fia és baráti köre 14 alapot kezel, amelyek összvagyona 116 milliárd forint.

 



Véletlen egybeesés vagy rendszerszintű probléma?

Az, hogy ezek a magántőkealapok összesen közel 1,5 ezer milliárd forintot tartanak, véletlen egybeesésnek tűnik az idei költségvetési hiánycél emelésével. A kormány ugyanis az eredetileg tervezett 2,5 ezer milliárd forintos hiánycélt 4 ezer milliárd forintra növelte. A Pénzügyminisztérium ígérete szerint ez az új cél már tartható.

Gazdasági és politikai következmények


Az ilyen mértékű vagyonfelhalmozás egyes személyek kezében aggodalomra adhat okot mind a gazdasági egyenlőtlenségek, mind a politikai befolyás szempontjából. Míg a kormány igyekszik biztosítani a költségvetés stabilitását, addig az ilyen jelentős magánvagyonok felhalmozása kérdéseket vet fel az átláthatóság és az igazságosság terén.

Összegzés

Az, hogy a NER csúcsvállalkozói ekkora vagyont halmoztak fel magántőkealapjaikban, egyértelműen mutatja a magyar gazdaság bizonyos szegmenseinek koncentrációját. A költségvetési hiánycél emelése és a magánvagyonok növekedése közötti összefüggés ugyan véletlen, de rávilágít a gazdaság és a politika összefonódására, amelyre érdemes odafigyelni a jövőben.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top