Politika

40 százalékos nyugdíjemelés után lekörözte a román átlagnyugdíj a magyart

40 százalékos nyugdíjemelés után a román átlagnyugdíj megelőzte a magyart


Az elmúlt év során jelentős nyugdíjemelések történtek Romániában, ami ahhoz vezetett, hogy a román átlagnyugdíj 2024 szeptemberében először meghaladta a magyar átlagnyugdíjat. A román nyugdíjasok helyzete az év eleji 13,9 százalékos, majd a szeptemberi 21,8 százalékos emelés révén közel 40 százalékos növekedést tapasztaltak, miközben Magyarországon alig 10,7 százalékkal emelkedett az átlagos nyugdíjösszeg. A Bankmonitor adatai szerint a magyar nyugdíjrendszernek nagy kihívással kell szembenéznie, ha meg akarja tartani a vezető pozícióját.

A tavalyi helyzet: Magyarország vezetett


2023 októberében Magyarországon az átlagos öregségi nyugdíj 210 900 forint volt, ami adómentes juttatásként érkezik, ráadásul évente 13 alkalommal. Ezzel szemben Romániában a bruttó átlagnyugdíj 2249 lej volt, ami nettó 2224 lejt tett ki adózás után – akkoriban ez alacsonyabb volt, mint a magyar nyugdíj.

Drámai változások egy év alatt

Romániában 2024 januárjában 13,9 százalékos nyugdíjemelés történt, amit egy újabb, szeptemberi 21,8 százalékos növekedés követett. Ezáltal az átlagnyugdíj 3127 lejre nőtt, ami adózás után is 3014 lej (239 300 forint) volt, míg Magyarországon az átlagnyugdíj 233 500 forint maradt. Az eredmény: a román nyugdíjasok nettóban is több pénzhez jutnak, mint magyar társaik.


Hogyan állnak most a számok?

A szeptemberi árfolyamok alapján Romániában az átlagnyugdíj 5800 forinttal több, mint Magyarországon. Ráadásul októbertől Romániában az adómentes nyugdíjrész határát 2000 lejről 3000 lejre emelik, ami további nettó nyugdíjnövekedést eredményez a román nyugdíjasok számára.

Életszínvonal-különbségek: Tényleg jobban élnek a román nyugdíjasok?

Annak ellenére, hogy a román átlagnyugdíj most magasabb, mint a magyar, a tényleges életszínvonalat a fogyasztói árak is befolyásolják. 2023-ban a magyarországi árak az uniós átlag 75,8 százalékát érték el, míg Romániában csupán az uniós átlag 60,2 százalékát. Tehát a magyar nyugdíjasok magasabb jövedelmük ellenére is 26 százalékkal drágábban élnek, mint román társaik.


Kilátások: Románia vezethet hosszú távon

A jelenlegi trendek alapján a magyar nyugdíjasok jövedelmi előnye tovább csökkenhet. A következő egy évben a magyar nyugdíjtöbblet mindössze 6 százalékos lesz Romániához képest, és ha nem változnak jelentősen az árak, valószínűsíthető, hogy a román nyugdíjasok életszínvonala hamarosan túlszárnyalja a magyarokét.

A folyamat azt jelzi, hogy Magyarországnak sürgős lépéseket kell tennie, ha nem akar lemaradni a nyugdíjrendszer versenyében.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top