Politika

Új korszak jön: munkába állítanák ismét a nyugdíjasokat

Nagy Márton munkába állítaná a nyugdíjasokat: elérhető a 85%-os foglalkoztatási ráta?


Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarországon is elérhető a 85 százalékos foglalkoztatási ráta, ha sikerülne a munkaerőpiac belső tartalékait mozgósítani. Ennek egyik kulcsfontosságú elemeként az idősebb generációkat, köztük a nyugdíjasokat is nagyobb arányban integrálná vissza a munka világába. A miniszter véleménye szerint a munkanélküliség problémájára a segélyezés helyett a gyors munkaerőpiaci elhelyezkedés jelenti a legjobb megoldást.


Az EU foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztereinek informális találkozóján Nagy Márton hangsúlyozta, hogy Magyarország számára fontos célkitűzés a munkaerőpiac további bővítése. A jelenlegi munkaerőpiaci adatok azonban azt mutatják, hogy a miniszter által kitűzött 85%-os foglalkoztatási ráta elérése komoly kihívásokkal járhat.

A nyugdíjasok bevonása a munkaerőpiacba nem újdonság: az elmúlt években egyre többen vállaltak munkát a nyugdíj mellett. Ugyanakkor a legfrissebb adatok szerint augusztusban 60 ezer nyugdíjas dolgozott, ami jelentős visszaesést jelent a júliusi 133 ezer főhöz képest. A KSH augusztusi adatai szerint a 15-75 éves korosztály foglalkoztatottsági rátája 60,4%, ami több mint 2,25 millió dolgozót jelent. Az Azénpénzem.hu számításai szerint azonban ahhoz, hogy a foglalkoztatási arány elérje a miniszter által vázolt 85%-ot, további 917 ezer embernek kellene munkába állnia.


A statisztikák azt mutatják, hogy a 15-64 éves népesség gazdasági aktivitása jelenleg 71,5%-on áll. Nagy Márton célkitűzése szerint ezen korosztály esetében kellene elérni a 85%-os foglalkoztatottságot, ami további 413 ezer új munkavállalót jelentene. Ezek a számok azonban azt sugallják, hogy a miniszter elképzelései túlzottan optimisták, és nehéz lenne a valóságban megvalósítani.

Összességében tehát a miniszter céljai rendkívül ambiciózusak, és bár a nyugdíjasok és más inaktív rétegek munkába állítása növelheti a foglalkoztatottsági arányt, az Azénpénzem.hu elemzései alapján ezek a tervek jelenleg nehezen kivitelezhetőnek tűnnek.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top