Politika

Lecsaptak Gyurcsányra – “Nem kellett volna Orbánról ilyeneket mondani”

A magyar Országgyűlés őszi ülésszakának indulása máris komoly vitákat generált, miután Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és volt miniszterelnök élesen bírálta Orbán Viktort, Magyarország kormányfőjét.


Gyurcsány felszólalásában árulónak nevezte Orbánt és kormányát, ami heves reakciókat váltott ki a parlamentben, különösen Kövér László házelnöktől, aki előbb kikapcsolta Gyurcsány mikrofonját, majd megvonta tőle a szót. A történet azonban itt nem ért véget.

Gyurcsány később a közösségi médiában osztotta meg, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke 14 millió forintos pénzbírsággal sújtotta őt, amiért az Orbán-kormányt árulónak nevezte. „Ez a szóváltás Kövér tegnapi-tegnapelőtti levele szerint 14 millió forintomba fog kerülni. Ennyire büntetett meg” – nyilatkozta Gyurcsány.

A DK elnöke emlékeztetett arra, hogy napirend előtti felszólalásában azt állította, Orbán Viktor eladta saját és az ország becsületét, sőt, Magyarország függetlenségét és önállóságát is. Ezért a DK elnöke szerint Magyarország jelenlegi kormányának és miniszterelnökének a magatartása árulásnak tekinthető.


Kövér szankciói és Gyurcsány reakciója


Kövér László válaszul közölte, hogy egyetlen képviselőnek sincs joga a miniszterelnököt árulónak nevezni, és ez alapján megvonta Gyurcsánytól a szót. A volt kormányfő azonban azonnal jelezte, hogy Kövér visszaélt hatalmával, amikor ezzel a döntéssel korlátozta a szólásszabadságot. Gyurcsány azzal védte álláspontját, hogy bár nem hazaáruló, hanem “csupán” áruló kifejezést használt, Kövér mégis túlzottan szigorúan lépett fel ellene.

A politikus kijelentette: „Emberi mivoltában sérteni valakit valóban nincsen rendben. Uszítani az alkotmányos rend ellen nincsen rendben. De hát erről szó nincsen. Van egy nagyon higgadt, nyugodtan elmondott vélemény. Kövér szerint ez 14 millióba kerül.”

Gyurcsány arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Parlamentben korábban sokkal súlyosabb kifejezéseket is használtak, például a “hazaáruló” szót, mégsem követte azt büntetés. Emellett megemlítette, hogy Kövér maga is gyakran él a “hazaárulózás” eszközével.

Bírósági ügy lesz?


A DK elnöke kijelentette, hogy nem hagyja annyiban az ügyet, és bírósághoz fordul a büntetés miatt. Ez újabb fejezetet nyithat a magyar parlamenti politika feszültségekkel teli világában, ahol a szólásszabadság és a politikai véleménynyilvánítás határai ismét központi kérdéssé válnak.

Az eset rávilágít a magyar politikai közbeszéd jelenlegi állapotára, ahol a parlamenti vita és a véleményszabadság ütközik a házelnök szigorú szabályaival, újabb kérdéseket vetve fel a képviselők szólásszabadságának korlátaival kapcsolatban.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 | SilverPC Blog | HirWiki Themetf

To Top