Politika

Kemény dologgal vádolta meg Szijjártó szóvivője az orosz állami hírügynökséget – vége a barátságnak?

Szijjártó Péter szavainak kiforgatását visszautasítja a külügyminisztérium szóvivője


Paczolay Máté külügyi szóvivő élesen reagált az orosz állami hírügynökség, a RIA Novosztyi által közölt cikkre, amely Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter szavait állította be a NATO-t hibáztató kijelentésként az ukrajnai konfliktus kapcsán. A Telexnek adott nyilatkozatában a szóvivő kijelentette: „Visszautasítunk minden kísérletet, ami a külügyminiszter szavainak hazug kiforgatására irányul.”


A helyzet előzménye, hogy Szijjártó Péter részt vett a Szentpétervári Nemzetközi Gázfórumon, ahol interjút adott az orosz hírügynökségnek. A RIA Novosztyi cikkében úgy tűnt, mintha a magyar külügyminiszter azt mondta volna, hogy a NATO hibája vezetett az ukrajnai háborúhoz. A cikk azt sugallta, hogy Szijjártó a NATO 2021-es döntéseit hibáztatta, mert nem vitatta meg Oroszországgal annak biztonsági garanciákra vonatkozó követeléseit.

A magyar külügyminisztérium azonban visszautasította ezt az értelmezést. Paczolay hangsúlyozta, hogy Szijjártó nem az orosz javaslatokat hozta fel, hanem a háborút megelőző időszakra utalt, és arra, hogy szerinte valós párbeszéddel el lehetett volna kerülni a konfliktust. A szóvivő külön kiemelte, hogy a három évvel ezelőtti orosz követelések irrelevánsak a jelenlegi helyzetben.


Az eset politikai vihart kavart Magyarországon. Tompos Márton, a Momentum elnöke Szijjártót azzal vádolta, hogy orosz érdekeket szolgál, és a külügyminisztert azonnali távozásra szólította fel. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke pedig azt állította, hogy Szijjártó kijelentései tovább erősítik az árulás érzését, mivel szerinte Szijjártó megvitatná Oroszországgal a NATO csapatainak kivonását Magyarországról.

A vita rávilágít a külpolitikai helyzet kényességére, és arra, hogy Magyarország szerepe a nemzetközi színtéren továbbra is erőteljes belpolitikai reakciókat vált ki.

Tompos Márton, a Momentum elnöke közzétette azt a videórészletet Szijjártótól magyar felirattal:


forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top