Politika

Ez most komoly? Botrányos döntést hozott Pintér tárcája az egészségügyben

Hiába az egészségügy botrányos helyzete, Pintér tárcája nem tágít.


Orbánék szerint még nem eléggé omlott össze az egészségügy ahhoz, hogy a magánszolgáltatókat is bevonják a közfinanszírozott ellátásokba

– derül ki a Népszava cikkéből.


A várólistás műtéteket például nem tekintik „hiánypótló állami szolgáltatásnak”. Arra hivatkoznak, hogy „mindenkit el tudnak látni, csupán az ellátás pontos időpontja kérdéses”. Tehát ha egy beteg éveket kényszerül várni fájdalmak között, a betegsége által korlátozottan, akkor sem fizeti a magánellátást az állam.

Pintér tárcája döntött: az egészségügy helyzete nem fog javulni


Pintér Sándor minisztériuma nemrégiben nyilvánosságra hozta azt a törvénytervezetet, amely lehetővé tenné, hogy a magánszolgáltatók közfinanszírozott ellátást nyújtsanak hiánypótló szolgáltatásként. A tervezet azonban nem tartalmazott konkrét részleteket, azonban a szakértők értelmezésében ez azt jelenti, hogy a magánszolgáltatók több állami támogatáshoz juthatnának.

Belügyminisztérium közleményéből kiolvasható, hogy a változás csupán jogtechnikai jellegű: ezentúl sem fogják jelentősebb mértékben bevonni a magánegészségügyi szolgáltatókat az államilag finanszírozott ellátásba. Jó példaként az Országos Gerincgyógyászati Központot nevezték meg példaként, amely már jó ideje a csak különleges szaktudással elvégezhető gerincstabilizáló műtétekkel foglalkozik, a többi ellátást kiszervezi.


Válaszuk szerint ez a közegészségügyi rendszer

az esetek legalább 95 százalékában nem képes szolgáltatást nyújtani,

és ezért a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) külföldön kényszerül megvásárolni. Ehhez tehát nem elég az sem, ha valamilyen eljárásra akár többéves a várólista. A Belügyminisztérium a mostani ellátási problémákból

nem lát olyat, amelynek biztosításához magánszolgáltatókat kellene bevonni.


Pintér tárcája csak egy feltétellel finanszírozná a műtéteket a magánszolgáltatóknál

Az újabb területek bevonása kapcsán annyit mondtak, hogy „az orvostudomány fejlődésének iránya és üteme függvényében lesz majd mérlegelendő az ellátás hiánypótló jellege”.


A Belügyminisztérium válasza szerint az egészségbiztosító folyamatosan monitorozza az általa igénybe vett külföldi ellátásokat, és költségszámításokat végeznek. Ha valami itthon olcsóbb lenne, akkor végső soron hiánypótlóként bekerülhet a közfinanszírozotti magánelltások körébe.

Tehát első sorban a pénzt tartják szem előtt.

Ennek ellenére a Belügyminisztérium álláspontja, hogy a jelenlegi rendszer a betegek érdekeit szolgálja.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top