Egyéb

Bírságot is kaphatsz, ha így akarsz belépni a szomszédos országba, erről mindenképp tudnod kell!

Idén november 1-jétől ismét életbe lép Ausztriában az úgynevezett helyzetfüggő téli gumi kötelezettség. Azok, akik nem tartják be ezt az előírást, bírságra számíthatnak, baleset okozása esetén pedig akár több millió forintot meghaladó összeget is fizethetnek. Ez a törvény eddig is ismert volt sokak számára, azonban Ausztria felhívta a figyelmet a fokozott ellenőrzésre és szankciókra.


Ausztriában 2008. január 1-jén vezették be a téli időszakra vonatkozó kötelező téli gumi használatát, amely azóta minden év november 1. és április 15. között érvényes. Ezen időszakban, ha az útviszonyok téliesek – például hó, havas eső vagy jegesedés tapasztalható –, a személyautók és a 3,5 tonna alatti gépjárművek számára mind a négy keréken kötelező a téli gumi használata. A szabály célja, hogy javítsa a közlekedés biztonságát és csökkentse a balesetek kockázatát a nehéz téli körülmények között. Az előírás be nem tartása komoly pénzbírsággal járhat.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon az egyre divatosabb négyévszakos gumikat elfogadják-e.


Az ellenőrzések során az M+S (Mud+Snow, vagyis sár és hó) jelzést, valamint a gumiabroncs mintázatának mélységét ellenőrzik. A jogszabály szerint személyautóknál a mintázat mélységének legalább 4 mm-nek kell lennie, míg diagonális abroncsok és 3,5 tonna feletti teherautók esetében minimum 5 milliméter szükséges.

A hatóságok a megfelelő jelöléssel ellátott négyévszakos gumiabroncsokat is elfogadják, amennyiben azok megfelelnek a téli használat követelményeinek. Emellett téli gumiabroncs helyett hólánc is alkalmazható, ha azt az egyik tengelyre felszerelik, azonban a hólánc kizárólag teljesen hóval borított útfelületen használható.


A szabályok figyelmen kívül hagyása nem ajánlott, mivel a rendőrök akár 50 eurós (körülbelül 20 ezer forintos) bírságot is kiszabhatnak a nem megfelelő gumiabroncs használata miatt. Baleset esetén a büntetés összege akár 5000 euróra (körülbelül 2 millió forint) is emelkedhet, és ilyen esetekben a biztosítók sem térítik meg a károkat, ha a sofőr nem az előírásoknak megfelelő gumiabroncsokat használt.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 | SilverPC Blog | HirWiki Themetf

To Top