Politika

Botrány: 298 milliárd forintot nem rezsivédelemre költött el a kormány a rezsivédelmi alapból

298 milliárd forintot nem rezsivédelemre költött el a kormány a rezsivédelmi alapból tavaly


A kormány 2023-ban összesen 2282 milliárd forintot használt fel a rezsivédelmi alapból, amelynek célja az energiaárak növekedése miatt nehéz helyzetbe került háztartások megsegítése volt. Azonban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzői szerint ennek a hatalmas összegnek egy jelentős része, 298 milliárd forint, nem rezsivédelmi célokra lett elköltve. A Népszava beszámolója szerint az MNB elemzése rávilágított arra, hogy ezt az összeget „egyéb célokra” csoportosították át, amelyek nem kapcsolódtak közvetlenül a háztartások energiaárainak mérsékléséhez. Ez az összeg a teljes rezsivédelmi költés 13 százalékát teszi ki.


Ez nem először fordul elő, hogy a rezsivédelmi alapból más célokra történik átcsoportosítás. Már 2022-ben is 699 milliárd forintot költöttek el, és ha feltételezzük, hogy akkor is hasonló arányban kerültek más célokra az összegek, további 70-100 milliárd forint hozzáadható a mostani 298 milliárdhoz. 2024-re pedig 129 milliárd forinttal számolnak hasonló költések kapcsán.

Ez azt jelenti, hogy három év alatt közel 500 milliárd forint került elköltésre olyan célokra, amelyek nem kapcsolódnak a rezsivédelemhez. Összehasonlításképpen: ez az összeg az éves családtámogatási kiadások (családi pótlék, stb.) 125 százalékának felel meg, vagy a Klebelsberg Központ – amely az állami közoktatást felügyeli és finanszírozza – idei 750 milliárdos költségvetésének kétharmada.


A költségvetési törvény által megjelölt céloktól való eltérés rávilágít arra a problémára, hogy az alapból származó forrásokat nem mindig a szándékolt célokra használják fel. Az ilyen átcsoportosítások és költések átláthatóságát az ellenzéki pártok és független elemzők is gyakran kritizálják, mivel ezek csökkenthetik a kormányzati programok hatékonyságát, és ártanak a bizalomnak a közpénzek felhasználásában.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 | SilverPC Blog | HirWiki Themetf

To Top