Politika

Előkerült egy hangfelvétel: valóban Lázár János nyomására cserélték le a vezetőséget?

Lázár János nyomására cserélték le az RTL vezérigazgatóját? – A miniszter büszke lenne rá


A magyar kormány közvetlen befolyása miatt távolíthatták el az RTL Magyarország korábbi vezérigazgatóját, Dirk Gerkens-t – derült ki egy 2015-ös beszélgetés leiratából, amelyet a Telex hozott nyilvánosságra. A beszélgetés központi szereplői Guillaume de Posch, az RTL Group luxemburgi központú társ-vezérigazgatója, és Dirk Gerkens voltak.

A beszélgetés háttere

A beszélgetésre 2015 márciusában, a reklámadó bevezetésével kapcsolatos feszült időszakban került sor. Gerkens, aki ekkor már nem töltötte be a vezérigazgatói posztot, arra utalt, hogy leváltásában szerepet játszhatott a magyar kormány, különösen Lázár János. Gerkens szavai szerint a kormány részéről Lázár János kérte, hogy az RTL vezetőségében magyar menedzsment legyen jelen, ami végül az ő eltávolításához vezetett.


„De azért elgondolkodom azon, miként jelenít meg majd ez nálatok a megegyezésben, amikor a Lázár megkér, hogy váltsátok le a vezetőséget, és ti ezt teljesítitek” – mondta Gerkens a beszélgetésben, ami egyértelműen arra utalt, hogy a kormány közvetlen nyomást gyakorolt a cégre.

Lázár János reakciója

A Telex megkereste Lázár Jánost is az ügyben, aki bár konkrétan nem emlékezett erre az esetre, elmondta: „Erre a konkrét esetre nem emlékszem, de ha így történt, akkor arra büszke vagyok, mert mindig is azt vallottam, hogy az lenne a jó, ha a hazánkban működő külföldi cégek minél inkább magyar vezetőket alkalmaznának.”


Ez a nyilatkozat megerősíti, hogy Lázár János támogatta a magyar vezetés megerősítését a hazai nagyvállalatoknál, így az RTL-nél is. Azonban a részletek tisztázatlansága miatt a kérdés nyitott marad, mennyiben játszott közvetlen szerepet a miniszter Gerkens leváltásában.

Az RTL válasza

Az RTL hivatalos válaszában az áll, hogy Gerkens munkaviszonyának megszüntetése teljesen jogszerű volt, és ezt a magyar bíróság is megerősítette. Az RTL szerint a bíróság minden releváns bizonyítékot mérlegelt, és a döntés ellen már nem lehet fellebbezni. Emellett az RTL megjegyezte, hogy folyamatban lévő jogi ügyeket nem kommentálnak – ez a kijelentés arra utalhat, hogy Gerkens jelenleg is jogi eljárást folytat a luxemburgi bíróságon az eltávolításával kapcsolatban.

A kormány és a vállalati vezetés kapcsolata


A történet újabb fejezetét nyitja meg a kormány és a nagyvállalatok kapcsolatának vizsgálatában. A magas reklámadó bevezetése annak idején komoly feszültségeket okozott a kormány és az RTL között, és úgy tűnik, hogy ezek a konfliktusok befolyásolhatták a vállalat vezetői döntéseit is.

Bár a Gerkens leváltása körüli események pontos háttere továbbra sem tisztázott, a Lázár János nyilatkozata, valamint a Telex által közölt leirat egyértelműen azt sugallja, hogy a magyar kormány komoly szerepet játszott az RTL vezetőségének átalakításában.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 | SilverPC Blog | HirWiki Themetf

To Top