Politika

Újabb milliárdokat találtak, amikkel Magyarországról támogatják a határon túli fociklubokat

Állami Támogatás Határon Túli Magyar Focicsapatoknak: 11,1 Milliárd Forint a Mol–Új Európa Alapítványon Keresztül


Az állam és a Mol által közösen alapított Mol–Új Európa Alapítványon keresztül összesen 11,1 milliárd forint támogatást kapott több határon túli magyar futballklub. A 444.hu által megszerzett dokumentumok szerint a támogatás nagy része a romániai és horvátországi csapatokhoz került, melyek közül több már korábban is részesült jelentős állami forrásokból.

A legnagyobb összeg, 3,1 milliárd forint, a Sepsiszentgyörgy csapatához került, amely Orbán Viktor egyik kedvenc klubja. A román másodosztályú Csíkszereda és az eszéki NK Osijek egyaránt 2,4 milliárd forinttal gazdagodott, míg a Topolya SC 1,2 milliárd forintot kapott. Emellett több kisebb támogatás is kiosztásra került, például a szlovákiai Kassa és Komárom, illetve a Lendva, akik félmilliárd forint felett részesültek a támogatásból. Kisebb összegű támogatást kapott a Somorja (140 millió forint) és a Munkács Labdarúgó Akadémia (80 millió forint).


A támogatási lista egyik feltűnő hiányzója a Dunaszerdahely, Szlovákia egyik legsikeresebb magyar focicsapata. Ennek oka feltehetően az, hogy a klub többségi tulajdonosa, Világi Oszkár, az alapítvány kuratóriumának tagja, így összeférhetetlenség merülne fel, ha saját csapatának ítélne meg támogatást.

Az alapítvány kuratóriumában számos közéleti szereplő is helyet kapott, köztük Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója, Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke, valamint Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója. A felügyelőbizottságot Kemény Dénes, a vízilabda-válogatott korábbi kapitánya vezeti. A kuratórium tagjai a tavalyi év során 73 millió forint, míg a felügyelőbizottság tagjai 28 millió forint díjazásban részesültek.


Az alapítvány támogatási döntéseinek hátterében szoros politikai és gazdasági kapcsolatok is húzódhatnak meg, mivel több érintett klub korábban is jelentős állami vagy Mol-forrásokhoz jutott.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 | SilverPC Blog | HirWiki Themetf

To Top