Politika

Döbbenetes számok kerültek elő – itt a közmédia költségvetése

Új rekord a közmédiánál: 71 milliárd forint közpénz hat hónap alatt


A közmédia pénzügyi háttere az utóbbi időben jelentős figyelmet kapott, hiszen újabb rekordok dőltek meg. Az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) 2024 első félévében közel 71,7 milliárd forint közpénzt kapott, amely a közmédia gazdálkodásának eddigi legmagasabb összege.

A választási év hatása és növekedés a közpénzek felhasználásában

A 2024-es év különleges abból a szempontból, hogy a költségvetés kifejezetten nagy összegeket különített el a közmédia számára. A tavaly novemberben elfogadott költségvetés 142 milliárd forintot biztosít az MTVA működésére. Ebből 126,2 milliárd forint „közszolgálati hozzájárulásból” származik, és a kereskedelmi bevételek is jelentős összegeket hoznak, bár a közmédia ezek nélkül is profitábilisan működne.

Miközben a magyar gazdaság sok területe szenved a beruházások elmaradása miatt, a közmédia költségvetése töretlenül növekszik. 2023 első félévéhez képest 10 milliárd forinttal több pénz érkezett az MTVA-hoz, ami jól mutatja a választási év költségvetésének bőkezűségét. Az összes kiadásból 38 milliárd anyagjellegű kiadásokra, 13 milliárd pedig a bérekre ment el.


Létszám és bérek alakulása

A közmédia létszáma a tavalyi 2119 főről 2070-re csökkent, miközben a bérekre fordított összeg növekedett: tavaly 12,1 milliárd forintot költöttek bérezésre, idén ez az összeg 13,1 milliárdra emelkedett. Ez a növekedés annak ellenére történt, hogy kevesebb ember dolgozik a közmédiában, mint az előző évben.

Csatornák és új projektek


Az MTVA jelenleg több televíziós és rádiócsatornát is üzemeltet. Többek között a nemrégiben indított Csukás Meserádió is, amely már az első napon több ezer hallgatót vonzott, különösen a vasárnapi ebédidőben és az esti meseidő alatt. A közmédiának tehát nemcsak a hagyományos tartalomgyártásra van forrása, hanem új projektek indítására is.

A kampány és a politikai elfogultság kérdése

A Nemzeti Választási Bizottság idén májusban megállapította, hogy a Duna Médiaszolgáltató Zrt. két alkalommal is jogosulatlanul sugárzott politikai reklámot az M1 csatornán, amely sértette a választási eljárás egyenlő feltételeit. Ennek ellenére a közmédia továbbra is bőkezű forrásokkal rendelkezik, ami a választási kampány évében különösen fontos kérdéseket vet fel a politikai egyensúly tekintetében.

Sport és média: olimpiai kiadások


Az MTVA nemcsak a hagyományos műsorgyártásra költött hatalmas összegeket, hanem a 2024-es párizsi olimpiai játékok közvetítésére is jelentős forrásokat szánt. A közmédia sportruházati szerződést kötött a Heavy Tools márkát is forgalmazó Prémium Sport Kft.-vel, amely 5,7 millió forint értékben biztosított ruhákat a médiamunkások számára. A Magyar Olimpiai Bizottsággal kötött megállapodás szerint a cég a sportolók és a média képviselőinek egyaránt gyártott ruházatot.

Összességében az MTVA költségvetése rekordokat dönt, miközben a gazdaság más területei komoly nehézségekkel küzdenek. Ez a növekedés azt mutatja, hogy a közmédia továbbra is központi szerepet játszik a kormány kommunikációs stratégiájában, és a költségvetési források jelentős része továbbra is ide áramlik.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 | SilverPC Blog | HirWiki Themetf

To Top