Politika

Orbán elengedi Szijjártó kezét? – újabb ciki dolog történt a külügyminiszterrel

Újabb diplomáciai blamázs: Két EP-bizottság sem kíváncsi Szijjártó Péterre


Az Európai Parlament két fontos bizottsága, a külügyi és a nemzetközi kereskedelmi bizottság sem hívta meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy bemutassa a magyar EU-elnökség programját. A döntés, amely meglehetősen rendkívülinek számít, egyértelműen azt jelzi, hogy az uniós szervek közül egyre többen kérdőjelezik meg a magyar kormány uniós szerepét és hozzáállását.

A pártcsoportok többségének véleményét tükröző döntések azért is szokatlanok, mert általában a soros elnökséget betöltő ország vezető diplomatája legalább egyszer megjelenik az EP bizottságai előtt. Noha az Unió külügyi és biztonságpolitikáját az állandó főképviselő irányítja, a külügyminiszterek hagyományosan szerepet kapnak az elnökség alatt.


Mi vezetett idáig?

Az Európai Parlament egyes szakbizottságai meghallgatták vagy meghallgatni tervezik az elnökséget adó ország illetékes minisztereit az adott időszak prioritásairól. Azonban Szijjártó Péter szeptember 30-ra tervezett külügyi bizottsági meghallgatását lemondta, mert Washingtonban vett részt az Iszlám Állam Elleni Koalíció ülésén. Helyette Magyar Levente államtitkárt javasolta, aki szintén nem tudott részt venni az ülésen. Végül Azbej Tristan államtitkárt jelölték ki, ám őt az EP külügyi bizottsága elutasította, mert a feladatköre nem kapcsolódott a tárgyalásra kijelölt témákhoz.

A további meghívások elmaradnak


A kudarcba fulladt szeptemberi meghallgatás után a hétfői ülésen a bizottságok döntéshozói úgy határoztak, hogy a magyar kormány megfelelő szintű képviselője nélkül már nem látják értelmét újabb meghívót küldeni a külügyminiszternek. Hasonló álláspontra jutott a nemzetközi kereskedelmi bizottság is, amely szintén elutasította egy újabb találkozó szervezését, mondván, hogy a magyar EU-elnökség már túl van a félidején, és a találkozó mostanra értelmét vesztette.

Diplomáciai üzenet

Ezek az esetek azt jelzik, hogy az Európai Parlament egyre inkább elhatárolódik a magyar kormány diplomáciai manővereitől. Bár a találkozók elmaradása nem változtatja meg a magyar EU-elnökség hivatalos státuszát, a döntések szimbolikus jelentőségűek, és rámutatnak a magyar kormány egyre nagyobb elszigeteltségére az európai politikai térben. A következő hónapokban kiderül, hogy ez a trend tovább folytatódik-e, vagy lesz-e bármilyen diplomáciai fordulat a magyar EU-elnökség hátralévő részében.

Belpolitika:


Felvetődik a kérdés, hogy Orbán Viktor mennyire elégedett az Őt kőrül vevők eredményével, és mivel az utóbbi időben felreppentek a hírek, hogy fiatalítani akar a Fidesz így nem kizárt, hogy az ilyene események veszélyeztethetik akár Szijjártó Péter pozícióját is.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 | SilverPC Blog | HirWiki Themetf

To Top