Politika

Egy NATO-tagország tett panaszt Szijjártóra: a következmények beláthatatlanok

NATO-tagország ment neki Szijjártó Péternek – A következmények beláthatatlanok


A legutóbbi EU–Kazahsztán együttműködési tanács ülésén heves diplomáciai vita alakult ki Magyarország és Litvánia között, miután a litván fél panaszt tett Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel szemben. Vilnius szerint Szijjártó a tárgyalások során elsősorban Magyarország érdekeit helyezte előtérbe, eltérve az uniós egység szellemiségétől.

Az Izvesztyija értesülései szerint Litvánia az EU politikai és biztonsági bizottságának ülésén vetette fel a kérdést. A balti ország vádjai szerint a magyar külügyminiszter nem csak az uniós szintű érdekeltségek mellékvágányra terelésével, de azzal is szembement, hogy nem hozta fel az emberi jogokkal kapcsolatos kérdéseket Kazahsztánnal kapcsolatban. Emellett élesen bírálta az Oroszország elleni szankciókat is, amelyek különösen érzékenyen érintik a balti államokat.


Szijjártó Péter vezetése alatt Magyarország többször hangsúlyozta saját gazdasági és külpolitikai érdekeit, amelyek időnként eltérnek az EU többi tagállamának álláspontjától, különösen az Oroszország elleni szankciók kérdésében. A magyar külügyminiszter a gazdasági kapcsolatok és az energiabiztonság kérdését helyezte előtérbe Kazahsztánnal való tárgyalásai során, amely stratégiai partner Magyarország számára.

A vita következményei beláthatatlanok, hiszen a NATO és az EU egysége kulcsfontosságú a jelenlegi geopolitikai helyzetben. Az ilyen jellegű nézeteltérések azonban alááshatják az európai összefogást, különösen Oroszországgal kapcsolatban. Litvánia, amely erőteljesen támogatja az Oroszország elleni szankciókat, egyértelműen aggodalmát fejezte ki a magyar kormány lépéseivel kapcsolatban. A kérdés, hogy a diplomáciai feszültség mennyire befolyásolja majd a jövőbeni uniós döntéshozatalt, még nyitott.


A magyar kormány eddig nem reagált hivatalosan a vádakra, de az ügy bizonyosan további feszültségeket szülhet az EU-n belül, különösen az orosz-ukrán háború kapcsán már meglévő nézeteltérések közepette.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 | SilverPC Blog | HirWiki Themetf

To Top