Politika

El sem készült munkákat vett át a MÁV Mészáros cégétől? – érdekes dokumentumok

El sem készült munkákat vett át a MÁV Mészáros Lőrinc cégétől?


A Szabad Európa által megszerzett és kiperelt dokumentumok alapján Mészáros Lőrinc egyik cége, az R-KORD Kft. több esetben olyan infrastruktúrát adott át a MÁV-nak, amely nem volt megfelelő állapotban a szükséges optikai mérések elvégzéséhez, és ezzel készre jelenteni az adott szakaszt. Az ügy kapcsán a Szabad Európa által feltárt dokumentumok és részben nyilvánosan is elérhető információk arra utalnak, hogy a magyar állam valótlan tartalmú, vagy legalábbis a kivitelezői szerződésnek nem megfelelő készre jelentési dokumentumok alapján vette át a GSM-R vasúti fejlesztés optikai hálózatát több szakaszon is 2021 végén.



A GSM-R fejlesztés és a problémák

A GSM-R (Global System for Mobile Communications – Railway) fejlesztés célja, hogy a fontosabb magyar vasútvonalak mentén a MÁV számára saját kommunikációs rendszert hozzanak létre, amely növelheti a vasúti biztonságot. A projekt közbeszerzését 2018-ban nyerte meg az R-KORD Kft. és az i-Cell Mobilsoft Zrt. konzorciuma. A beruházás eredeti értéke 58,85 milliárd forint volt, amely részben uniós forrásokból valósult meg a 2014–2021-es hétéves uniós költségvetés terhére. Azonban a projekt végül késve, csökkentett műszaki tartalommal, a tervezetthez képest drágábban és eltérő finanszírozással valósult meg.

Az átadás-átvételi dokumentumok problémái

A Szabad Európa által kiperelt átadás-átvételi jegyzőkönyvek formátuma és az azokban tett megállapítások – az adott vonalszakasz nevének kivételével – teljesen megegyeztek. Az R-KORD kijelentette, hogy az adott vonalszakaszon az optikai fejlesztést a követelményeknek megfelelően megvalósította, amit egy független mérnök nyilatkozatban tanúsított. Azonban a készre jelentési dokumentumok keletkezési dátumai alapján érdekes körülményekre derült fény: az átadott infrastruktúra több esetben nem volt olyan állapotban, hogy el lehessen végezni a megfelelő optikai méréseket, így nem lehetett volna készre jelenteni az adott szakaszt. Számos esetben tetten érhető ez a jelenség, amely arra utal, hogy a teljesítés nem feltétlenül valósult meg akkor, amikor azt jelentették, elfogadták és kifizették.

Egyéb problémák a beruházással kapcsolatban

Az átadás-átvételi problémák mellett a beruházás során több műszaki és kivitelezési anomália is felmerült, amelyek szintén azt sugallják, hogy a teljesítés nem volt megfelelő. A projekt drágulása és a késedelmek is hozzájárultak ahhoz, hogy az Integritás Hatóság is felfigyelt a beruházásra.



Mészáros Lőrinc luxusszállodái és az állami támogatások

Egy másik, szintén Mészáros Lőrinchez köthető ügy is napvilágot látott, amelyben luxusszállodái állami támogatásokat igényeltek a Kisfaludy-program keretében. Az állam 2020-ban mintegy 200 milliárd forint közpénzt osztott szét turisztikai fejlesztésekre a Covid által sújtott szektor megsegítésére, ebből Mészáros Lőrinc szállodalánca, a Hunguest Hotels Zrt. közel 18 milliárd forintot kapott szállodái fejlesztésére. Azonban az Átlátszó által megszerzett dokumentumok szerint a támogatási igények között olyan tételek is szerepeltek, mint olvasólámpák és WC-kefe szettek, amelyeket végül azért nem fogadott el az állami cég, mert a pályázatban nettó 20 ezer forintnál olcsóbb eszközöket nem lehetett elszámolni. Ha Mészárosék drágább termékeket választottak volna, azokra kaphattak volna állami támogatást.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 | SilverPC Blog | HirWiki Themetf

To Top