Politika

Jön a 600 millió dolláros útépítési beruházás Kongóban részben magyar finanszírozással

Orbán Viktor: Átfogó stratégiai együttműködési program indul a Kongói Demokratikus Köztársasággal


Magyarország új korszakot nyit az afrikai kapcsolatokban azzal, hogy átfogó stratégiai együttműködést kötött a Kongói Demokratikus Köztársasággal. A magyar miniszterelnök, Orbán Viktor, hétfőn találkozott Félix Tshisekedi kongói elnökkel Budapesten, ahol egy több pillérből álló együttműködési programot jelentettek be. Ez a megállapodás elsősorban a gazdasági, infrastruktúrafejlesztési és oktatási szektort célozza meg, de szélesebb kontextusban Magyarország támogatja a kongói részvételt nemzetközi szervezetekben is, beleértve az ENSZ Biztonsági Tanácsát.



Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Afrika és különösen a Kongói Demokratikus Köztársaság rendkívül fontos szerepet játszik a jövő globális kérdéseiben. A kontinens lakossága jelentősen növekedni fog a következő évtizedekben, és ezzel egyidejűleg számos kihívással is szembesül, mint például az oktatás, a munkahelyteremtés és az egészségügyi ellátás biztosítása.

Történelmi jelentőségűnek nevezte Félix Tshisekedi látogatását, hiszen a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke soha korábban nem járt Magyarországon. Az Orbán-kormány már korábban is szorgalmazott egy átfogó Afrika-fejlesztési stratégiát az Európai Unióban, de a miniszterelnök egyértelművé tette, hogy Magyarország nem vár Brüsszel döntéseire, hanem saját programot indít az afrikai fejlesztések érdekében.

Stratégiai együttműködés három pilléren


Az együttműködés egyik fő eleme a gazdaság, amelyben egy nagyszabású, 600 millió dolláros magyar vezetésű út- és hídépítési projektet emeltek ki, amely Kongót köti majd össze Zambiával. Orbán Viktor rámutatott arra is, hogy Magyarország a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártó kapacitásával rendelkezik, és a szükséges nyersanyagok, mint a kobalt, éppen Kongóból származnak. Ezért a két ország között egy háromoldalú együttműködés is lehetséges a jövőben.

Az infrastruktúrafejlesztés mellett az oktatás is kiemelt szerepet kapott. Magyar egyetemek már négy éve fogadnak kongói diákokat állami ösztöndíjjal, és a jövőben további együttműködési lehetőségek nyílnak ezen a területen.

Támogatás nemzetközi szervezetekben



Magyarország nemcsak gazdasági és fejlesztési területeken segíti Kongót, hanem a nemzetközi diplomáciában is támogatja. Orbán Viktor kijelentette, hogy hazánk támogatja a Kongói Demokratikus Köztársaság jelölését az ENSZ Biztonsági Tanácsába. Emellett említést tett a Hungary Helps programról is, amely tizenkét fejlesztési és humanitárius projektet valósított meg Kongóban.

Az átfogó stratégiai együttműködés szilárd alapot teremt a két ország közötti jövőbeni kapcsolatok fejlesztéséhez, és egyben Magyarország szerepének megerősítését is jelenti Afrikában, egy olyan kontinensen, amely a jövő globális kihívásainak egyik kulcsfontosságú szereplője lesz.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 | SilverPC Blog | HirWiki Themetf

To Top