Politika

Magyar egészségügyi botrány: Fiktív dolgozók, lenyúlt százmilliók, lefoglalt jacht

nyitókép illusztáció forrás google

Fiktív dolgozók, lenyúlt százmilliók: félmilliárdos csalássorozat Budapesten


A budapesti gazdaságvédelmi nyomozók egy két egészségügyi intézményt érintő, különösen nagy kárt okozó csalássorozatot tártak fel, amelyben a kárérték meghaladja az 500 millió forintot. Az ügyben több mint ötven gyanúsítottat hallgattak ki, és a hatóság lefoglalt többek között két autót, négymillió forint készpénzt, valamint egy jachtot is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt folytatott nyomozást. A nyomozás egy budapesti kórház főigazgatójának 2022 májusában tett feljelentése alapján indult. Az adatok szerint az intézmény egyik vezető beosztású humánpolitikai munkatársa 2021-ben húsz fiktív munkavállalót rögzített a kórház nyilvántartásában, akik valójában sosem dolgoztak ott. Ezekre a fiktív dolgozókra több mint 246 millió forint bért és egyéb juttatást utaltak el 11 hónap alatt.


A vizsgálat kiderítette, hogy az 50 éves HR-es nő korábbi munkahelyén, egy másik egészségügyi intézményben hasonló módon járt el. 2016 és 2021 között ott összesen 51 fiktív munkavállaló nevében csaknem 332 millió forintot utaltak át. A fiktív dolgozók szerződéseit és egyéb iratait hamisították. Az ehhez szükséges bankszámlákat strómanokon keresztül nyitották, amit a nő férje és egy másik férfi intézett. A számlatulajdonosok tudatában voltak, hogy bűncselekményben vesznek részt, amiért pénzt kaptak.

Összesen 49 személyt hallgattak ki pénzmosás megalapozott gyanújával. A nyomozók négy szervezőt is kihallgattak, akiket bűnszövetségben és üzletszerűen, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalással gyanúsítanak. A HR-es nő férje és ő maga pénzmosással, valamint hamis magánokirat felhasználásával is szembenéz. Az eljárás során lefoglalták a bűncselekményekhez kapcsolódó tárgyakat, beleértve egy jachtot és több millió forintnyi készpénzt.



A rendőrség a szükséges eljárási cselekményeket befejezte, és a nyomozás iratait továbbította az ügyészség felé. Az érintettek jelenleg szabadlábon védekeznek.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 | SilverPC Blog | HirWiki Themetf

To Top