Politika

Olyan adatsor landolt Orbán asztalán, ami előre vetíti a bukását

Orbán Viktornak egészen biztosan nem kellett ma reggel kávé, se mezitlábasan, se máshogy amikor behozta a sajtószemlét az a titkárnő, aki minden reggel be szokta hozni a szoksásos Nemzeti Sporttal egyetemben. Nyílván a miniszterelnököt jobban érdekli általában a sportlap, de ma reggel egészen más volt az, ami megemelhette a vérnyomását.


Az IDEA Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint ugyanis tovább nőtt a Tisza Párt támogatottsága, míg a Fidesz támogatottsága változatlan maradt, ami ahhoz vezetett, hogy a két politikai erő közötti különbség hibahatáron belülre került.

 

A biztos pártválasztók és a teljes népesség körében is csupán két százalékpont választja el a két vezető pártot.

A teljes népesség körében 28 százalék szavazna a Fideszre, míg a Tisza Párt támogatottsága szeptemberre három százalékponttal, 26 százalékra nőtt. Az IDEA Intézet kutatása szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága 39 százalék, míg a Tisza Párt támogatottsága 37 százalékra emelkedett, ami három százalékpontos növekedést jelent az augusztusi 34 százalékhoz képest.


A kutatás alapján a parlamentbe jutna még a Demokratikus Koalíció és a Mi Hazánk is, mindkét párt támogatottsága 7-7 százalék a biztos pártválasztók körében. Az MKKP éppen a parlamenti küszöb alatt, 4 százalékon áll, míg a Momentum 2 százalékon.

A kisebb politikai mozgalmak közül mérhető támogatottsága van Vona Gábor Második Reformkor Mozgalmának, Jakab Péter A Nép Pártján Mozgalmának, valamint Márki-Zay Péter pártjának, a Mindenki Magyarországa Néppártnak is, de egyik sem közelíti meg a parlamentbe jutási küszöböt.

Ezzel pedig kimondható tény, hogy már ebben a pillanatban is messze az ellenzék vezeti a közvéleménykutatásokat és a Fidesz jelentős kisebbségben van. Márpedig a választási rendszer Fideszre szabottsága alapján mindez akár kétharmados ellenzéki győzelmet is előre vetíthet. Persze minden szabályt meg lehet változtatni, azonban olyan választási rendszret igen nehezen fognak tudni előállítani, amiben ha a többség egy adott tömbre szavaz az ne óhatatlanul a Fidesz bukását jelentse.



A számoakt végig nézve és a Tisza támogatottságának gyors megugrása azt jelzi, hogy a választók többsége a változás mellett van. Nyílván a Tisza sem dőlhet hátra, hiszen a nevük mellett álló hatalmas támogatottsági szint egy egyenlőre kitöltetlen csekk mellett áll. A párt kihívása most az, hogy a politikai fedezetet  is felmutassa, mert különben amilyen gyorsan megjelentek a szavazók, olyan gyorsan válthatnak és dönthetnek egy másik formáció mellett.

Ma ugyanis a kormány leváltásának van többsége, nem pedig egyik vagy másik pártnak. Ami az ellenzéknek jó, Orbánnak viszont egyenlő a halálos ítélettel.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 | SilverPC Blog | HirWiki Themetf

To Top