Politika

Durva: a Tiborcz-féle kastélyszálló kedvéért módosítottak rendeletet

Turai Kastélyszálló: A BDPST-projekt és az adórendelet módosítása


A Pest megyei Turán található Botaniq Turai Kastély nemcsak építészeti szépségével, hanem gazdasági és helyi politikai vonatkozásaival is figyelmet keltett az elmúlt években. A kastély, amely Tiborcz Istvánhoz, a miniszterelnök vejéhez kötődő BDPST Zrt. tulajdonában áll, nemrég új irányba fordult: a korábbi szállodai funkciókat privát rendezvények szervezésére cserélték, mivel az orosz vendégek elmaradása jelentős bevételkiesést okozott.



A történet külön érdekessége, hogy a turai önkormányzat a kastélyszálló érdekeihez igazította a helyi adórendeletet. Az eredeti szabályozás szerint a vendégeknek személyenként és éjszakánként a szobaár négy százalékát kellett volna idegenforgalmi adóként megfizetniük. Azonban 2023 nyarán ezt módosították, és egy fix, vendégéjszakánként 597,5 forintos összeget határoztak meg. Ez a változtatás a város számára komoly anyagi különbséget jelenthet, különösen egy olyan kastély esetében, ahol a szobaárak akár több millió forintot is elérhetnek.

Szendrei Ferenc, a város polgármestere a Népszavának elmondta, hogy az idegenforgalmi adórendelet módosítása „országos gyakorlat”, és reményei szerint a kastély által generált iparűzési adó is hozzájárul majd a város bevételeihez. Hosszú távon azt várják, hogy a kastély visszatér a hotelszerű működéshez, ám egyelőre az ingatlant inkább privát események helyszíneként hasznosítják.

A kastély új profilja nem véletlen: a helyiek szerint a korábbi vendégkör jelentős részét gazdag orosz családok tették ki, akik a háború miatt már nem látogatják az épületet. Ennek hatására a BDPST Hotel Management Zrt. kénytelen volt finomhangolni üzleti modelljét. Noha a változás kisebb létszámú személyzetet igényel, a dolgozók nagy részét a cégcsoporton belül igyekeznek tovább foglalkoztatni.


A helyiek vegyes érzelmekkel fogadják a kastélyszálló jelenlegi működését. Míg egyesek luxusbirtoknak tartják, ahol szigorú biztonsági intézkedésekkel találkozhatnak, mások inkább örülnek annak, hogy a NER-hez köthető vállalkozás felújította az épületet, és megmentette az állagromlástól. A város számára ugyanakkor fontos, hogy a kastély nyitva álljon a látogatók előtt, bár a mostani működési modell inkább zárttá tette azt a hétköznapi emberek számára.



Az eset rámutat arra, hogy a helyi adórendeletek hogyan módosulhatnak egy jelentős beruházó jelenléte miatt, miközben a változtatásoknak messzemenő gazdasági és politikai következményei vannak a helyi közösségre nézve.

nyitókép illusztráció forrás google

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 | SilverPC Blog | HirWiki Themetf

To Top