Politika

Zavar a Fideszben: Gulyás Gergely csúnyán beleszállt Kósa Lajosba

Gulyás Gergely az 56-os beszédével csúnyán beleszállt Kósa Lajosba


Az elmúlt hetek eseményei alapján látható, hogy a Fidesz körüli kommunikációs zavar egyre nyilvánvalóbbá válik, amikor a párt tagjai 1956-ról, október 23-ról és a szovjet/orosz viszonyról beszélnek. A feszültség különösen élesen érzékelhető Kósa Lajos és Gulyás Gergely nyilatkozatai között, amelyek élesen ellentétes üzeneteket hordoznak.

Szeptember végén Orbán Balázs szuverenitásvédelmi harcokra hivatkozva kijelentette, hogy “valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt”, utalva arra, hogy a Fidesz inkább elkerülte volna a háborús konfliktust Oroszországgal. Ez a kijelentés sokakat meglepett, hiszen ezzel gyakorlatilag elárulta a Fidesz valódi véleményét a jelenlegi geopolitikai helyzetről, amelyet korábban próbáltak elhallgatni.



A feszültség újabb csúcspontja volt Kósa Lajos debreceni beszéde október elején, ahol az aradi vértanúk emlékére tartott beszédében az 1848-1956 közötti szabadságharcokat méltatta, de azzal a meglepő állítással zárta, hogy a kádári konszolidáció is egy “békés megoldás” volt Magyarország számára. Szavai szerint a kádári rendszerrel végül is “jól jöttünk ki”, ami sokak szerint enyhén szólva relativizálja a kommunista elnyomás alatt eltöltött évtizedek jelentőségét.

Ebben a feszült helyzetben érkezett Gulyás Gergely október 22-i beszéde a Műegyetemen, ahol keményen beleszállt Kósa Lajos korábbi kijelentéseibe. Gulyás szavai egyértelműen elhatárolódtak Kósától, amikor arról beszélt, hogy “Akiket akkor nem zavart a diktatúra hazaáruló bábkormánya, most zavaró Magyarország demokratikusan megválasztott kormánya”. Ezzel lényegében azt sugallta, hogy azok, akik korábban a kádári rendszert támogatták, most a Fidesz kormányát támadják.

Gulyás beszéde azt is hangsúlyozta, hogy a szabadságért érdemes harcolni, és bírálta a Nyugatot, amely szerinte elárulta Magyarországot 1956-ban. Ezzel a kormány újabb geopolitikai állásfoglalását is megerősítette, miszerint Magyarország most saját szuverenitásáért küzd, miközben a Nyugat továbbra is elárulja azt.



A két fideszes politikus közötti nyilvános véleménykülönbség jól mutatja, hogy a Fideszen belül is komoly feszültségek vannak az 56-os forradalom értelmezését illetően, és hogy a párt retorikája egyre nehezebben tartja össze a múltbéli és jelenlegi politikai üzeneteket.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 | SilverPC Blog | HirWiki Themetf

To Top