Politika

Orbán legnagyobb próbatétele jön – bajban van az emberei miatt

Fel van adva a lecke Orbánnak, hogy politikai igazgatójának botránya után 1956-ról beszéljen


A Fidesz számára az idei október 23-a rendkívül nehéz lesz, mivel a nemzeti ünnep alkalmával Orbán Viktornak közönség elé kell állnia úgy, hogy politikai igazgatója, Orbán Balázs nemrégiben ellentmondásos kijelentést tett az 56-os forradalommal kapcsolatban. A Mandinernek adott interjúban Orbán Balázs azt sugallta, hogy az 56-os szabadságharc küzdelme felelőtlen és értelmetlen volt, hasonlóan ahhoz, amit Zelenszkij ukraán elnök tett az elmúlt években.

Ez a kijelentés nemcsak 1956 hagyományos értelmezését kérdőjelezi meg, de szembemegy Orbán Viktor korábbi beszédeivel is, amelyekben a szabadságharcot a magyarság hőstetteként ünnepelte. Orbán Balázs szavai ellentmondanak a Fidesz azon törekvésének is, hogy 1956 központi alakjai a szabadságharcosok, a pesti srácok legyenek, akiket a párt az emlékezetpolitika középpontjába helyezett.



1956 és a politikai narratíva változása

Orbán Viktor az elmúlt években politikai érdekek szerint formálta 1956 emlékét. Korábban 1956-ot Kelet és Nyugat harcaként értelmezte, ahol Magyarország a Nyugat oldalára állt. Az utóbbi években azonban az Európai Uniót is szovjet típusú elnyomó hatalomként ábrázolta beszédeiben, így próbálva igazolni kormányának politikáját.

A 2022-es beszédében Orbán már nemcsak az Európai Uniót bírálta, hanem a Nyugatot tette felelőssé az 1956-os forradalom bukásáért. Szerinte a Nyugat elárulta Magyarországot, ami hozzájárult a forradalom elfojtásához. Orbán Balázs kijelentései azonban szembe mennek ezzel az értelmezéssel, és új kihívást jelentenek a miniszterelnök számára, aki az idei október 23-i beszédében valószínűleg korrigálni fogja politikai igazgatója szavait.

Visszafogottabb ünneplés és beszéd a Millenárison

Az Orbán Balázs körüli botrány után valószínű, hogy Orbán Viktor az idei október 23-i megemlékezésen visszafogottabb lesz, és inkább a szabadságharcosok méltatására koncentrál, mintsem aktuálpolitikai üzeneteket közvetítsen. Az ünnepség helyszínválasztása – a budai Millenáris Park szabadtéri színpada – is arra utal, hogy a kormány nem akar nagy felhajtást az idei esemény körül, és el akarja kerülni a nyilvános konfrontációt, különösen egy ilyen politikailag kényes helyzetben.



A Fidesz, úgy tűnik, nem akar belemenni egy mozgósítási versenybe, különösen egy olyan helyzetben, ahol a párt március 15-én sem tudta megtölteni a köztereket Orbán Viktor beszédére, míg az ellenzék nagyobb tömeget vonzott. Az idei október 23. tehát egy olyan esemény lehet, ahol Orbán Viktor inkább a múlt dicsőségét emeli ki, mintsem hogy politikai narratívákat állítson fel a jelenlegi helyzetre vonatkozóan.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 | SilverPC Blog | HirWiki Themetf

To Top