Politika

Átvette a vezetést a Tisza Párt, megelőzte a Fideszt, itt a sorrend

Hajszállal vezet a Tisza Párt a biztos választók körében egy friss közvélemény-kutatás szerint



A legfrissebb közvélemény-kutatás alapján a Tisza Párt hibahatáron belüli különbséggel, de már egy hajszállal megelőzi a Fideszt a választásukat biztosra ígérő, pártot választani tudó szavazók között. A 21 Kutatóközpont által készített felmérés, amelyet a Partizán hozott nyilvánosságra, azt mutatja, hogy a Tisza Párt 42 százalékon áll, míg a Fidesz 40 százalékon. Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke, történelmi fordulatként értékelte az eredményeket, mondván, 18 éve nem volt példa arra, hogy a Fidesz mögé szoruljon egy ellenzéki párt ilyen szoros versenyben.

Magyar Péter közleményében kiemelte: „Történelmet írunk. Magyarország üzent: Orbán Viktor rendszerének vége van.” Hozzátette, hogy a Tisza Párt érzékeli a választóktól kapott hatalmas felhatalmazást és ennek súlyos felelősségét is. A párt vezetője ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a 21 Kutatóközpont előzőleg szinte hajszálpontosan előrejelezte a júniusi európai parlamenti választások eredményét is, ami megerősíti a mostani felmérés komolyságát.



A Mi Hazánk átlépi a küszöböt, más pártok lemaradnak

A kutatás eredményei alapján a parlamenti küszöböt rajtuk kívül csak a Mi Hazánk Párt (5 százalék) tudná átlépni, míg a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Demokratikus Koalíció egyaránt 4–4 százalékon áll. Érdekes megfigyelni, hogy a teljes népességben továbbra is a Fidesz vezet 29 százalékkal, azonban a Tisza Párt itt is szorosan követi 26 százalékkal. A bizonytalanok aránya jelentős, 28 százalék, ami a közelgő választások előtt még tovább alakíthatja az erőviszonyokat.

Generációs szakadék és regionális különbségek

A felmérésből generációs különbségek is világosan kirajzolódnak. A legidősebb korosztály, a 65 év felettiek, 46 százalékban támogatják a Fideszt, miközben a Tisza Pártnak csak 13 százalékos támogatottsága van ebben a csoportban. Ezzel szemben a fiatalabbak, különösen a 18–29 és a 30–39 évesek körében a Tisza Párt erős, mindkét korosztályban 40 százalék körül teljesít, jelentősen megelőzve a Fideszt (12, illetve 14 százalék).



Regionális bontásban a Tisza Párt főként a fővárosban (29 százalék a Fidesz 21 százalékával szemben) és a megyei jogú városokban (32 százalék) vezet. Ugyanakkor a falvakban és kisebb településeken a Fidesz előnye megmaradt, 37 százalékos támogatottsággal, míg a Tisza itt csupán 19 százalékot tudott elérni.

Nők és férfiak közötti eltérések

A kutatás feltárta a nemek közötti eltéréseket is. A nők körében a Fidesz népszerűbb (30 százalék), míg a Tisza Párt csak 22 százalékot ér el. A férfiak körében viszont fordított a helyzet: itt a Tisza Párt vezet (31 százalék), míg a Fidesz 27 százalékon áll. A nők körében magasabb a bizonytalan szavazók aránya is (33 százalék), míg a férfiaknál ez az arány 25 százalék.

Társadalmi hangulat és közéleti témák

A kutatás további érdekessége, hogy a válaszadók túlnyomó többsége (71 százalék) úgy véli, Magyarországon inkább rossz irányba mennek a dolgok. A Tisza Párt szavazói közül szinte mindenki (98 százalék) osztja ezt a véleményt, míg a fideszeseknél ez az arány csupán 16 százalék. Az EU-val kapcsolatban is hasonlóak az eredmények: a megkérdezettek 67 százaléka szerint Európa sem halad jó úton.



Az emberek közéleti beszélgetéseiben az infláció és az árvíz dominál, amelyeket a válaszadók 38 és 36 százaléka említett. Orbán Viktor és Magyar Péter európai parlamenti vitája a harmadik helyre került (27 százalék), míg Orbán Balázs ügye a negyedik helyen végzett.

A kutatás egyértelművé teszi, hogy a magyar politikai színtér jelentős változások előtt állhat, és a választások kimenetele számos tényezőtől függ, beleértve a bizonytalan szavazók mozgását és az aktuális közéleti kérdések alakulását.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top