Politika

Orbán ennek nem fog örülni: a Fideszben most épp az 56-os mondatait hiteltelenítik

Zavar a kommunikációban: a Fidesz Orbán Viktor 56-os mondatait hitelteleníti


A közelmúlt eseményei alapján úgy tűnik, hogy a Fidesz vezető politikusai, mint például Lázár János és Kovács Zoltán, megpróbálják semlegesíteni Orbán Balázs 1956-ról tett botrányos kijelentéseit. Azonban ez a törekvés újabb problémát generál: Orbán Viktor korábbi nyilatkozatai kerülnek hiteltelenségbe.

Orbán Viktor politikai igazgatója a kormányközeli Mandiner Stratégiai részleg című műsorában kijelentette, hogy „56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij, aki belevitte az országát egy háborús védekezésbe.” Ennek a nyilatkozatnak a magyarázata komoly fejtörést okozott a Fidesznek, ám mára kialakult egy narratíva, amely szerint az 1956-os eseményeket nem szabad összehasonlítani az ukrajnai háborúval. Azok, akik ezt megteszik, szentségtörést követnek el, és meggyalázzák az 56-os szabadságharcosok emlékét. Ungváry Krisztián történész azonban arra figyelmeztet, hogy a két esemény között van hasonlóság: mindkettő a nemzeti függetlenség és a szabadság iránti vágyat állítja szembe az erőszakkal és elnyomással.


Politikai ellentmondások

Ez a helyzet különösen kínos a Fidesz számára, amely magát 1956 örökösének tartja, és rámutat arra, hogy a békepártinak nevezett politikájuk és az 1956-os emlék között fennálló ellentmondás nem oldódott meg. A fideszes politikai elit most azon dolgozik, hogy elkerülje az 56-os forradalom és az orosz-ukrán háború közötti párhuzamok felvetését.

Orbán Viktor már korábban kijelentette, hogy „nem szeretné, ha az ukrán-orosz háború rávetődne az 1956-os szabadságharcosok emlékére.” A Kossuth Rádióban kifejtette: „nincs semmi közös az 56-os eseményekben és az ukránok küzdelmében.” Ezzel szemben Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár az idei október 23-án történelmi hazugságnak nevezte az 1956 és az ukrajnai háború párhuzamba állítását.

Ellenzéki reakciók


A Fidesz politikai elitjének álláspontjával szemben az ellenzék képviselői, mint például Magyar Péter, párhuzamot vonnak az 1956-os események és az ukrán háború között. Magyar Péter azt hangsúlyozta, hogy „Ukrajnát ugyanazok támadták meg, akik vérbe fojtották az 1956-os forradalmat.”

Orbán Viktor az október 23-i ünnepségen újra hangoztatta, hogy 1956 tanulsága az, hogy „csak egyetlen dologért, Magyarországért és a magyar szabadságért szabad harcolnunk.” Ezzel szemben a baloldali politikai diskurzus a Fidesz oroszpártiságát bírálja, és megjegyzik, hogy a kormány nem mutatott kellő támogatást Ukrajnának a háború során.

Politikai kontextus

Az Orbánék által közvetített narratíva, miszerint az 1956 és az ukrajnai háború összehasonlítása hazugság lenne, több szempontból is vitatható. A Fidesz korábbi álláspontja szerint az 1956-os forradalom és az ukrajnai események párhuzamai valósak voltak, hiszen Orbán Viktor korábban kifejtette, hogy a magyarok számára a legjobban érthető helyzet az ukránoké, akiket most ugyanazok az oroszok támadnak, akik 1956-ban is véresen elnyomták a magyar szabadságvágyat.


Következtetés

A Fidesz kommunikációjában tapasztalható zavar azt jelzi, hogy a párt nem tudja egyértelműen kezelni a múlt és a jelen eseményeit. A történelmi párhuzamok elutasítása inkább a politikai legitimáció megszerzésére irányuló kísérlet, mintsem egy valódi politikai álláspont. Ahogy a nemzetközi és hazai politikai helyzet folyamatosan fejlődik, úgy a Fidesznek is meg kell találnia a helyét a történelmi narratívák és a jelenlegi geopolitikai feszültségek között.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top