Belföld

A NER hazavágta a vidéki lappiacot

24.hu
Bezuhant a kormányközeli oligarchákhoz került megyei újságok példányszáma. Sok újságíró menekülne a szerkesztőségekből, de vidéken szinte lehetetlen nem kormánypárti médiumnál elhelyezkedni – írja a Népszava.






A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) adatai szerint az olvasók jelentős része elfordult a megyei lapoktól, amelyek többsége egy-másfél év alatt elveszítette előfizetőinek több mint tíz százalékát. Más kérdés, hogy az elképesztő mértékű állami hirdetésekkel az újságok működése továbbra is garantált.

 

A vidéki lappiac leigázása 2016 őszén kezdődött, Mészáros Lőrinc akkor vásárolta fel a 12 megyei újságot kiadó Mediaworksöt, majd tavaly nyáron Andy Vajna megvette a Kisalföldet és a Délmagyarországot is kiadó Lapcom Zrt.-t, a Népszabadságot kivégző Heinrich Pecina pedig megszerezte a Russmedia nyomtatott üzletágát, köztük három, észak- és kelet-magyarországi napilapot.

 

A 2016 októberi és a 2017 decemberi példányszámokat összehasonlítva a legnagyobb arányú veszteséget a Heves Megyei Hírlap könyvelhette el, amelyet minden ötödik olvasója elhagyott, a 16 megyei lap közül 11 példányszám-vesztesége meghaladta a 10 százalékot; a Dunaújvárosi Hírlapot 14, a Somogyi Hírlapot 13,6 százalékkal olvassák kevesebben, mint a tulajdonosváltás előtt.

 

A két lapcomos megyei újság esetében egyelőre csak féléves adatok vannak, így kisebb a csökkenés, de hasonló a tendencia: mindkettő közel 1500 előfizetőt bukott, ami a Kisalföld esetében 3,8, a Délmagyarországéban 4,5 százalékos veszteség.

Mindez persze nem véletlen.

 

„Sokszor sírni lenne kedvem, milyen anyagok jelennek meg az enyémek mellett – mondta egy hajdani Axwl Springer-lapnál dolgozó újságíró a Népszavának. – Nincs szükség véleményre, gondolatra, a politikáról csak bizonyos vonalak mentén lehet írni, s a kampányban például szinte minden anyagba bele kellett valahogyan építeni a migránsozást. A kormánypárti politikusoktól jönnek az ilyen-olyan igények, tele van velük az újság, csak a szépet és jót lehet leírni, nem lehet kritizálni, szóvá tenni a visszásságokat. Illetve lehet, de csak az ellenzékkel, amely máshogy be sem tud kerülni a lapba. A többség legszívesebben felmondana, hiszen tudják, ez nem újságírás, hanem propagandagyártás, csak éppen vidéken a sajtóban nincs hová átmenni, ugyanis a helyi lapok, rádiók és tévék jellemzően az önkormányzatok, vagyis szintén a kormánypártok kezében vannak.






 

„A központi oldalak, mint régen is, Budapestről érkeznek,

de olyan tartalommal, hogy az embernek kifordul a gyomra

– mondta egy másik lap újságírója. „A legfelháborítóbbak a publicisztikák, melyek nem ritkán uszítóak, szerintem simán perelni lehetne miattuk. És nincs döntési lehetőség, meg kell jelentetni őket. De korábban az sem fordulhatott volna elő, mint most a kampányban, hogy konkrétan arra buzdított az újság, hogy a kormányra kell szavazni!”

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top