Tudomány

A ’70-es évekig okosabbak lettek, azóta butulnak az emberek

hvg.hu

Legalábbis az IQ-szint csökkenését állapították meg norvég kutatók az elmúlt bő négy évtized eredményeit tekintve. A korábbi IQ-növekedést az egészségügy és oktatás fejlődésével magyarázták a kutatók, a mostani romlást a környezetszennyezésnek, illetve a kevesebb olvasásnak és több számítógépes játéknak tudják be.






 

Korábbi kutatások szerint az emberek a múlt század 30-as éveitől egyre intelligensebbek lettek, James R. Flynn új-zélandi kutató amerikaiak, majd európaiak körében végzett kutatásai azt mutatták ki, hogy az átlagos intelligencia tízévente három ponttal növekszik. A tendenciát Flynn-hatásnak nevezték el, ami az IQ-tesztek átlagos eredményében tapasztalt folyamatos növekedést mutatja. Az újabb kutatások azonban azt mutatják, hogy a tendencia egy ideje megváltozott.

 

Norvég tudósok egy újabb tanulmánya ugyanis már arra jutott, hogy ez a tendencia megszakadt, sőt az emberek ahelyett, hogy okosabbak lennének, butulnak. A kutatók az 1970 és 2009 között a norvég sorkatonai szolgálatba lépő férfiak IQ-teszjeit tanulmányozva kimutatták, hogy nemzedékenként hét ponttal romlott a tesztet kitöltők teljesítménye.






 

Az okosodási folyamatot még többek között az emberek jobb táplálkozásával, az egészségügyi ellátás javulásával és az oktatás színvonalának növekedésével magyarázták a tudósok, az IQ-csökkenés lehetséges okai között viszont a környezeti tényezők romlását látják, illetve úgy vélik, hogy bizonyos életmódbeli változások is hozzájárultak a csökkenéshez. Emellett szerepet játszhattak a romló tendenciában az oktatási rendszerben bekövetkezett változások, továbbá az, hogy a gyermekek egyre kevesebbet olvasnak, és egyre többet játszanak számítógépes játékokat.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top