Politika

Ebből még hatalmas cirkusz lesz: Keresztbe feküdt a sóskútiak akaratának az Alkotmánybíróság

Sóskút lakói bizonyára csalódottak, úgy tűnik, nem lesz népszavazás.


„Egyetért-e Ön azzal, hogy Sóskút közigazgatási határain belül elem- és akkumulátorgyártó üzem, elem- és akkumulátor-újrahasznosító, elem- és akkumulátor hulladékot feldolgozó üzem működjön?”

– erről kérdezték volna a lakosokat, miután a Helyi Választási Bizottság (HVB) hitelesítette 5 önkormányzati képviselő helyi népszavazási kezdeményezést. A határozatot azonban egy magánszemély megtámadta, az ügy végül a Budapest Környéki Törvényszék asztalán landolt. A törvényszék megtagadta a hitelesítést – részletezte a 24.hu.

Mi történt Sóskút környékén?


Jakab Péter tavaly augusztusi Facebook-videójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány döntése nyomán egy újabb akkumulátorgyár fog érkezni, ezúttal Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő választókörzetébe, Alsózsolcára.

„Ha azt gondoljátok, hogy nincs még Magyarországon elég akkumulátorgyár a kormány szerint, akkor tévedtek. Egy újabb akkumulátorgyár fog érkezni, most épp Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő választókörzetébe, Alsózsolcára”

– fogalmazott.

Szeptember elején mutatták be a szlovén Andrada nevű cég képviselői az alsózsolcaiaknak a településen épülő új akkumulátorgyár még üresen álló gyártócsarnokát egy fórum keretében. A lakosokat diavetítéssel igyekezték meggyőzni, hogy az ide épülő újabb gyár milyen jó lesz nekik. Amikor a megjelentek viszont kérdéseket tehettek fel, elszabadult a pokol.

 

Napokkal később Alsózsolca Város Önkormányzatának képviselő-testülete lakossági fórumra várta a helyieket. A gyár megépítését mellesleg még a település polgármestere is ellenezte, a legtöbben a vízbázisok miatt aggódtak.

Ugyanekkor szakértők és a környezetvédők a szlovén Andrada Group Kft. Alsózsolcára tervezett akkumulátorbontó üzemével kapcsolatban benyújtott tervdokumentációkról elmondták, hogy az

„szakmaiatlan, értékelhetetlen, dilettáns, nevetséges”.


Kapcsolódó: Kitört a botrány: Tiltakoznak a civilek az Orbán-kormány újabb gyára ellen – súlyos veszélyekre figyelmeztettek a szakértők

3 civil szervezet – az Alsózsolcáért Környezetvédelmi Egyesület, a Zöld Arnótért Egyesület és a Zöld Kapcsolat Egyesület – közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy több mint 15, szakmailag megalapozott észrevételt nyújtottak be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal környezetvédelmi főosztályára. Kifogásolták többek között, hogy a beruházók semmilyen előzetes hatástanulmányt nem készítettek, „összelapátolt” dokumentációt nyújtottak be olyan műszaki rajzokkal, amelyeket szerintük egy hetedikes általános iskolás jobban le tudott volna skiccelni.

Visszavonulót fújtak

Rövidesen hír érkezett arról, hogy az Alsózsolcán akkumulátorgyárat tervező szlovén Andrada Group lefújta a 2023. szeptember 26-ára, és október 17-re tervezett nyílt napját. A vállalat közölte, hogy visszavonták a telepre vonatkozó engedélykérelmüket, és helyette átfogó környezeti hatásvizsgálati eljárást indítanak.

Kapcsolódó: Tovább dagad a botrány: Kitiltották az embereket az alsózsolcai akkumulátorgyár területéről

A cég azonban nem tett le a gyár megépítéséről, Sóskúton akarták újraálmodni az üzemet.

„13 milliárd forintos beruházással hoz létre csúcstechnológiás üzemet Sóskúton a szlovén tulajdonú Andrada csoport zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására”

– tájékoztattak január közepén.


Rövidesen közmeghallgatást tartottak a településen, az eseményre rengeteg ember érkezett, hogy tiltakozzon a projekt ellen. A civilek szervezkedni kezdtek, majd egy helyi népszavazási kezdeményezést is beadtak az üzemmel kapcsolatban.

 

Mi a helyzet most? Lesz Sóskút községben népszavazás?

Cikkünk végén visszakanyarodunk a jelenbe, a helyi népszavazási kérelemnek végül az Alkotmánybíróság tett keresztbe.

Miután a Budapest Környéki Törvényszék megtagadta a hitelesítést, a sóskúti önkormányzat felhatalmazta a település vezetőjét, König Ferencet, hogy alkotmányjogi panaszt nyújtson be, mivel a döntés sérti a helyi választók véleménynyilvánítási szabadságát. Az indítvány szerint a törvényszék tévesen ítélte meg úgy, hogy egy érvényes és eredményes népszavazás esetén a jogalkotó nem tudná, miként teljesítse a jogalkotási feladatát.

Az Alkotmánybíróság azonban visszautasította a panaszt,

úgy tűnik, Sóskúton nem lesz népszavazás az ügyben.

„Az Abtv. jelenleg hatályos 27. § (2) bekezdése értelmében a 27. § (1) bekezdésében foglaltak (ti. az alkotmányjogi panasz benyújtása) »nem illetik meg a közhatalmat gyakorló indítványozót«”

– fogalmazott a Czine Ágnes vezette tanács. Egy módosításra emlékeztettek, amelynek nyomán kivezették a


„jogrendszerből azt a lehetőséget, hogy a közhatalmat gyakorló szervek (hatóságok) alkotmányjogi panasszal fordulhassanak az Alkotmánybírósághoz”.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top