Belföld

Új uniós fegyvert készítenek a magyarok és a lengyelek ellen

Fotó: Olivier Hoslet

Olyan javaslatot készül benyújtani az Európai Bizottság, amelynek értelmében az uniós országok a jövőben minősített többségi szavazással felfüggeszthetnék a közösségi támogatások kifizetését az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztető tagállamok, például Magyarország vagy Lengyelország esetében – jelentette hétfőn a Financial Times.

 

Az Európai Parlament plenáris ülése Brüsszelben 2018. március 1-jén
Fotó: Olivier Hoslet

 

A brit üzleti napilap arról írt, hogy a 2021-2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetés szerdán bemutatásra kerülő tervezete alapján anélkül függeszthetnék fel a kifizetéseket, hogy a támogatások végső kedvezményezettjei károkat szenvednének.

 

Névtelenséget kérő illetékesek szerint az érintett tagállamok ugyanis ebben az esetben sem mentesülnének befizetési kötelezettségeik alól, ami biztosítaná, hogy az agrártámogatások és a már megkezdett beruházások ne álljanak le.

 

A cikk szerint az uniós alapszerződés 322. cikkére hivatkoznának az új jogszabály megalkotása során, és így – a szerződés hetes cikkével ellentétben –

  • nem lenne szükség egyhangúságra,
  • és a pénzügyi támogatások felfüggesztését célzó eljárást csak az EU-tagok minősített többsége tudná megakadályozni azon társállamokkal szemben, amelyekben “a jogállamisági problémák veszélyeztetik az eredményes pénzgazdálkodást”.

A javaslat miatt fokozódhat a feszültség az Európai Bizottság, illetve Lengyelország és Magyarország között – mutattak rá a brit lapban.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top