Belföld

Miért kellett meghalnia Welsz Tamásnak? Talán azért mert milliárdos csalás nyomára bukkanhatott?!

Kép: olkt.hu

Welsz Tamás három éve milliárdos csalás nyomára bukkanhatott Panamában – közreadjuk a feljelentését.

 

Miközben a panamai offshore cégbotránytól volt hangos a világsajtó, a magyar rendőrség szép csendben megszüntette azt a nyomozást, amely a közép-amerikai államban bejegyzett cégek papírjaival való itthoni visszaélésekkel volt kapcsolatos. A feljelentést a 2014-ben furcsa körülmények között meghalt Welsz Tamás tette 2013-ban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság idén április 10-én arra jutott, hogy nincs semmi dolga a feljelentésben részletezett elképesztő ügyekben.

 

A trombitaművész Galambos Lajos és az Egymásért Egy-Másért Alapítvány panamai offshore cégek papírjainak felhasználásával zajlott ügyleteit is a hatóság elé tárta a kalandos életű Welsz Tamás közel három évvel ezelőtt, 2013 szeptemberében. A rendőrség mostani, a nyomozást megszüntető határozata alapján teljesen feleslegesen. A férfi szerint egy kinti ügyvezető neve alatt legalább száz olyan panamai offshore céget értékesítettek hazánkban, amelyek ugyanarra a fiktív panamai címre voltak bejelentve. Az üzletember nem titkolta a rendőrség előtt, hogy saját érdekből utazott Panamába és kezdett kutakodni bizonyos cégek után úgy, hogy még magánnyomozót is fogadott. A magánügy az volt, hogy Welsz Tamás élettársa még nem egyezett meg volt férjével és az elszámolási vitát Welsz Tamás úgy gondolta rendezni, hogy az ex testvérének panamai offshore cégét a saját nevére íratta. A vállalkozót itthon és kint is feljelentették.






 

Amikor a panamai hatóságok számára bizonyítottá vált, hogy Welsz csalárd módon, a részvények és az okiratok meghamisításával jutott a céghez, csalás és közokirat-hamisítás miatt körözést adtak ki Welsz Tamással és barátnőjével szemben is. Amikor mindketten megszöktek a közép-amerikai államból, panamai ügyészség az Interpol révén is kerestette őket. Ugyanakkor Welsz a kutakodás és a panamai bejegyzésű céggel való ügyködés közben megismerte, hogyan mennek a dolgok a közép-amerikai országban. Erről nagy vonalakban már írtunk, most a teljes feljelentést közzétesszük. Az anyag 2013. szeptember 19-i keltezésű, és az üzletember megküldte azt az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztály Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Osztályra, egyúttal a Nemzeti Nyomozó Irodának, illetve a XI. kerületi Rendőrkapitányságnak is.

 

Welsz szerint az általa részletezett ügyekben felmerül a csalás, a közokirat-hamisítás, a magánokirat-hamisítás, az adócsalás, a hitelezési csalás és a sikkasztás gyanúja is. Welsz Tamás hangsúlyozta a feljelentésben, hogy őt csak a családi ügy motiválta, és hogy nem sejtette, milyen léptékű, országokon átívelő ügyet sikerül felderítenie eközben.

„AZ ELKÖVETŐ (ELKÖVETŐK) AZ ELMÚLT 7 ÉVBEN JELENTŐS SZÁMÚ – A PANAMAI KÖZTÁRSASÁGBAN – BEJEGYZETT CÉGET (HAMIS CÉGPAPÍROKAT) ÉRTÉKESÍTETTEK MAGYARORSZÁGON MAGYAR ÉS KÜLFÖLDI ÜZLETEMBEREKNEK. A VEVŐKET MEGGYŐZTÉK ARRÓL, HOGY AZ ÁLTALUK MEGVÁSÁROLT CÉGPAPÍROK VALÓDIAK, AZOK (A CÉGPAPÍROK ÉS A RÉSZVÉNYEK) MEGEGYEZNEK A PANAMAI TÖRVÉNYEKBEN RÖGZÍTETT KÜLALAKI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEKNEK.”

 

A feljelentésben a vállalkozó részletesen kifejtette az ügyletek menetét is. Eszerint a cégpapírokon és részvényeken a Panamában megbízott ügyvezető (president) és titkár (secretary) aláírásai szerepeltek. Ennek fényében – az eladótól a vevők részére adott tájékoztatás szerint – a magyar vevők lettek a panamai cégek új tulajdonosai. Ezzel azonban megtévesztették őket, mert „a cégek papírjai mindvégig Panamában voltak, azok soha nem kerültek Magyarországra.” Itthon pedig a megtévesztett „cégtulajdonosoktól” a panamai éves adókat beszedték, ám Panamában soha nem fizették be azokat. A hatóságoknak azért van nehéz dolguk, mert a panamai cégnyilvántartásban a vállalkozásoknál csak az ügyvezetőt és egy általában fiktív címet szerepeltetnek. A cégpapírokat helyben tanulmányozva előbbre lehet jutni azzal, hogy a dokumentumokban megtalálható az ügyvezető személyi száma, ami alapján a panamai hatóságok beazonosíthatják őt. De a tulajdonoshoz nem valószínű, hogy a cégvezető elvezeti őket, ugyanis ezek az „ügyvezetők” általában képzetlen emberek és ráadásul – a Welsz által írtak alapján – az is előfordulhat, hogy csak felhasználják a nevüket a tudtuk nélkül.

„ÉVEK ÓTA TÖKÉLETESEN MŰKÖDŐ TÖRTÉNET MAGYARORSZÁGON, HOGY HA VALAKI OFFSHORE CÉGET KÍVÁN VÁSÁROLNI, AKKOR AZT EGY HELYI – MAGYAR ÜGYNÖKNÉL IS MEGTEHETI, AZAZ NEM KELL KIUTAZNIA PANAMÁBA… AKKOR VAN BAJ, HA A VEVŐ NINCS TISZTÁBAN AZZAL, HOGY NEKI – A PANAMAI CÉGTÖRVÉNYEK ÉRTELMÉBEN IS – MIT KELL AZ ÜGYNÖKTŐL MEGKAPNIA. VÉLEMÉNYEM SZERINT AZ ELMÚLT HÉT ÉVBEN LEGALÁBB SZÁZ OLYAN PANAMAI OFFSHORE CÉGET ÉRTÉKESÍTETTEK BUDAPESTEN (MAGYARORSZÁGON), AHOL LISKA M. VILLALOBOS VOLT A CÉG ÜGYVEZETŐJE ÉS A CÉG MINDIG UGYANARRA A FIKTÍV PANAMAI CÍMRE VOLT BEJELENTVE.”

 

Villalobos-ra vonatkozóan Welsz megjegyezte, hogy legalább ötféle néven ismert, és a papíron általa ügyvezetőként vitt cégeket egy magyar férfi adta el a hazai vevőknek. Egy magyar üzleti tanácsadó, offshore-közvetítő céget vezető magyar üzletember a panamai offshore vállalkozásokat egy bizonyos Aknia Chi Pardo nevű panamai ügyvédtől vásárolta meg. Az Átlátszó saját kutatása szerint szerint Aknia Chi Pardo legalább 87 panamai bejegyzésű cégben visel vagy viselt pozíciókat, és egy panamai cégregisztrátor vállalkozásban együtt dolgozik a fent már említett Liska (Lizka) M. Villalobos-sal, akinek a nevén több mint ezer panamai cég van. A panamai cégeket Magyarországon értékesítő magyar kft azóta végelszámolás alatt van. Az ICIJ által a Panama-papírok botrány nyomán közreadott offshore adatbázisban nem, ám más, üzleti adatbázisokban ezeket a panamai ügyvezetőket és cégeket, köztük a Welsz feljelentésében legtöbbet emlegetett OZ Investment SA-t meg is találtuk, a beadványban szereplő személyek és cégek valósak.

 

Welsz Tamás./Kép. Átlátszó.hu

 

A magyar offshore-ügynöktől származó:

„FIDESZES CÉGEK PAPÍRJAI ÉS AZ ÁLTALA MAGYARORSZÁGON ELADOTT CÉGEK RÉSZVÉNYEI HAMISAK, AZOK SEM KÜLALAKILAG, SEM TARTALMILAG NEM FELELNEK MEG A PANAMAI TÖRVÉNYEKBEN ELŐÍRT KÖVETELMÉNYEKNEK, NEM BESZÉLVE ARRÓL, HOGY A RÉSZVÉNYEKEN LÉVŐ ALÁÍRÁS SEM A MEGNEVEZETT CÉGVEZETŐKTŐL SZÁRMAZNAK”

 






– állította Welsz okmány- és írásszakértői bizonyítékokra hivatkozva. Liska Villalobos után a magyar hatóságok nyomoztak több – Magyarországon folyó – gazdasági üggyel kapcsolatban, több százmillió forintnak az eredetét szerették volna tisztázni például az Egymásért Alapítványnál, illetve az ahhoz kapcsolódó, Magyarok Egymásért Szövetség Pártnál – írta Welsz. Ismert, mindkét szervezet vezetője Földesi-Szabó László volt. Az egykori rendőrtiszt végül nem emiatt, hanem milliárdos csempészet és sikkasztás miatt került büntetőeljárás alá, jogerősen hat év börtönre ítélték. Emlékezetes, hogy az elsőfokú ítélet kihirdetése közben a férfi egyszerűen kisétált a bíróságról, és egy ideig bujkált. A Földesi-Szabóhoz köthető szervezet ügyére Welsz saját állítása szerint úgy bukkant rá, hogy 2012-ben Panamában megvett néhány olyan társaságot, amelyek hamis cégpapírjait hazánkban is eladták. Így a Five Star Solutions SA-t, az Acropolis Property Developments SA-t, a Pacific Alliance SA-t és az OZ Investment SA-t. Ez utóbbiról korábban az Origo megírta, hogy szerepe volt egy zavaros hazai pártfinanszírozási ügyben. Erről Welsz Tamás a halála előtt alig két hónappal személyesen is beszámolt az újságíróknak. Földesi-Szabó Lászlót szerettük volna szóra bírni, hogy mit szól a Welsz Tamás feljelentésében foglalt állításokhoz, de ügyvédje, Jován László révén azt közölte, hogy nem kíván nyilatkozni. Az OZ Investment SA-val kapcsolatban Welsz Tamás a feljelentésében jelezte a hatóságoknak azt is, hogy:

„A CÉGTŐL TÖBB SZÁZMILLIÓ FORINT KÖLCSÖNT ADTAK EGYESEK A MAGYAR MÉDIA JELES KÉPVISELŐINEK IS, SŐT A CÉGET TÖBB BŰNCSELEKMÉNYHEZ IS FELHASZNÁLTÁK”

 

Berényi András ügyvédet is szerettük volna megszólaltatni, de nem vette fel a telefont, az üzenetünkre pedig nem reagált. Azért is lettünk volna kíváncsiak arra, hogy mit mond, mert korábban Földesi-Szabó László védőügyvédje volt, és egy másik volt védencét, Galambos Lajost, azaz Lagzi Lajcsit is megemlítette Welsz Tamás a rendőrségnek megküldött anyagban.

„TÖBB – EGYÉRTELMŰEN HAMIS – LISKA M. VILLALOBOS ALÁÍRÁST TALÁLTAM SZERZŐDÉSEKEN. ILYEN PÉLDÁUL A GALAMBOS LAJOSSAL KÖTÖTT SZERZŐDÉS, MELYEN HAMIS PECSÉT ÉS ALÁÍRÁS VAN, PEDIG CSAK EZ A SZERZŐDÉS 150 MILLIÓ FORINTRÓL SZÓL.”

 






A trombitaművész az Átlátszónak azt mondta, hogy ő nem írt alá ilyen szerződést. Hozzátette, hogy van elképzelése arról, hogy mi történhetett. Szerinte valaki felhasználta az információt, hogy dél-amerikai turnét tervezett. Ugyanakkor ott szó sem volt ilyen jelentős összegről, az nagyságrendileg kevesebb volt. Feljelentésében azt is megemlítette a a 2014-ben furcsa körülmények között elhunyt kalandor, hogy az OZ Investment SA nevében olyan panamai meghatalmazást állítottak ki, amelyen egy magyar ügyésznő neve szerepelt, aki egy az ügyben szintén érintett ügyvédnek a volt felesége. A feljelentésben emlegetett ügyészségen valóban dolgozott egy ilyen nevű ügyésznő. Welsz Tamás a feljelentését azzal zárta, hogy kéri a rendőrségi szerveket, haladéktalanul indítsák meg a nyomozást, mert több milliárd forintnyi vagyon tisztázatlan helyzetéről van szó, ami komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarországnak. A feljelentés utóéletéről annyit sikerült kiderítenünk, hogy Welsz beadványa nyomán a büntetőeljárás elindult, és a férfit 2013. november 7-én meghallgatták a rendőrök. Azonban a nyomozás nem vezetett eredményre – derül ki a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak a szerkesztőségünk megkeresésére adott válaszából, a közokirat-hamisítás gyanúja miatt folyó eljárást ugyanis idén április 10-én, a Panama-papírok botrány kirobbanásának idején megszüntették.

 

Welsz Tamás./kép. RTL Klub

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top