Belföld

Megszólalt az összeomlott választási honlapot tesztelő cég elnöke

Kép: Napi.hu
Kürti Sándor elmondta, hogy a vizsgálatok után előrevetítették, hogy a nap közepére összedől a rendszer.

A Momentum által felkért informatikai szakértő szerint nem készítették fel és nem is tesztelték megfelelő terhelésre a választási honlapot, amely április 8-án néhány óra alatt összeomlott.

 

A hvg.hu idézi Tabajdi Pétert, aki szerdán tekinthetett be a rendszer működésébe a választási informatikai rendszert kiépítő és karbantartó Idomsoft székházában. Szerinte a megismert információk alapján valószínűsíthető, hogy a portál terheléses tesztjeit a várható látogatottságot és felhasználói aktivitást is durván alábecsülve végezték el.






 

A szakértő elmondta: a honlap működését biztosító, Webtown Informatika által beüzemelt keretrendszer nem volt megfelelően konfigurálva, és feltehetően nem állítottak mögé elégséges mennyiségű kiszolgáló szervert. Hiányzott olyan, egyébként elterjedt megoldás is, amellyel, ha a rendszer látja, hogy nem elég a terhelés kiszolgálására, automatikusan újabb gépeket állít be. Ezt a műveletet a választási honlap esetében manuálisan végezték, mint az eredményből látható, nem megfelelően.

 

A terheléses próbákat a Nemzeti Választási irodával kötött 72 millió forintos szerződés keretében a Kürt Zrt. végezte, Tabajdi szerint ez a cég lehet a felelős a választási weboldal működésképtelenségéért. A cég elnöke, Kürti Sándor azonban elmondta: a terheléses vizsgálatok után jelezték a problémát, előrevetítve, hogy az adott feltételek mellett „a nap közepére ez az egész össze fog dőlni”. Ez egybevág korábbi értesüléseinkkel.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



1 Comment

1 Comment

  1. Zsoldos Istvánné

    2018-05-04 at 11:27

    És akkor most ennyi?Szóval az eredmény szart sem ér,és a továbbiakban szarra fognak építkezni?Remélem minél előbb összedől az egész szar!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top