Gazdaság

Letartóztatási parancsot adtak ki Amerikában a Volkswagen volt vezetője ellen

24.hu

Letartóztatási parancsot adtak ki az amerikai hatóságok Martin Winterkorn, a Volkswagen volt vezetője ellen a német autógyár környezetvédelmi csalása miatt, írja az MTI. Eközben Németországban többek között csalás gyanúja miatt nyomoznak a 70 éves volt vállalati vezető ellen.

 

Csütörtökön egy nagyesküdtszék Detroitban vádat emelt Martin Winterkornnal szemben. A vádemelés már márciusban megtörtént, de eddig titokban tartották,

NYILVÁNOSSÁGRA HOZATALÁT A VW ÉVES NÉMETORSZÁGI IGAZGATÓSÁGI ÜLÉSÉRE IDŐZÍTETTÉK.

A vádirat szerint a 2015-ben lemondását benyújtó VW-vezetőt az amerikai környezetvédelmi törvények megszegésével és a hatóságok félrevezetésével is gyanúsítják.

Az amerikai környezetvédelmi ügynökség (EPA) 2015 szeptemberében vádolta meg a céget azzal, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járművébe, amely érzékeli, ha mérik a motor károsanyag-kibocsátását. Így az autók a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálták. A csalást akkor már legalább hat éve folytatta a gyár az EPA szerint, ami világszerte 11 millió gépjárművét érintett.


 

A Volkswagen tavaly ismerte el a csalást, az igazságszolgáltatás akadályozását és a hamis tanúzást, miután megegyezett az amerikai igazságügy-minisztériummal. A megállapodás szerint a cég 4,3 milliárd dollár kártérítést fizet, ezen felül 25 milliárd dollárt költ az Egyesült Államokban az autótulajdonosok, a környezetvédelmi hivatalok, a szövetségi államok és a kereskedők követeléseinek kielégítésére, valamint felajánlotta, hogy visszavásárol 500 ezer környezetszennyező autót.

Winterkorn a botrány kipattanása után nem sokkal lemondott. A volt elnök-vezérigazgató jelenleg feltehetőleg Németországban tartózkodik.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top