Belföld

Hangszóróval üvöltik be Orbánnak, hogy elkergetik – itt van minden a mai Kossuth téri őrületről

hvg.hu

Kedden alakul meg az új Országgyűlés, egymást érik a tüntetések, a Parlament környékén hatalmas területet zártak le csaknem egész délelőttre.






 

Alaposan felforgatja a Kossuth tér környékén élők és közlekedők életét a mai alakuló ülés: a Parlament köré kordont vonnak, a tüntetés, a közlekedés, parkolás is nehezebb lesz.
Egyrészt kedden 0 órától a Terrorelhárítási Központ – arra hivatkozva, hogy védett személy tartózkodik ott – hatalmas karéjban ellenőrzése alá vonta a Parlament környékét, ez reggel hatkor még nem jelentett lezárást, se motozást. Térképen mutatjuk a pontos határokat:

© TEK

A Parlamenti Őrség a Kossuth tér lezárását hétfő délután hattól tervezte, kordonokat akkor nem állítottak fel, de még hajnalban sem. Az élőlánc felállt a Parlament körül hétfő délután, majd néhány tüntető egész éjjel kitartott. A helyszínen lévő tudósítónk szerint kordon továbbra sincs a Parlament körül, ahogy a TEK-zárást sem lehetett hajnalban érzékelni. A teret a rendőrök reggel 7 előtt kiürítették, a helyszínen mindenkit azonosítanak, átvizsgálják a ruházatot, csomagokat. Miután reggel már több volt a téren a rendőr, mint a tüntető, elképzelhető, hogy rendőrsorfallal zárják le a teret. Azzal, hogy nem állítottak fel kordont, kicselezték az ellenzéket, amely fő attrakcióként azt akarta volna lebontani.

 

Többekkel beszéltünk, lehetségesnek tartották, hogy kordon helyett rendőrsorfal lesz, amivel nem tudnak mit kezdeni: a rendőr a képviselőnek szalutál és átengedi – így tehát bármilyen akció Benny Hill show-vá alakítaná az ellenállást. Orbán 2007-ben tudott erőt mutatni a kordonbontással, a mostani ellenzéknek nem maradt semmi. Kérdés, van-e b tervük.
Percről percre tudósítunk az eseményekről, azt ide kattintva éri el.
A BKK menetrendje is módosul, hajnaltól várhatóan 11 óráig a 2-es villamos a Közvágóhíd felől a Kossuth Lajos térig közlekedik, a 15-ös és 115-ös buszok a Bajcsy-Zsilinszky útra terelve, a 70-78-as trolik az Arany János utcáig járnak majd. A BKK szerint a Kossuth Lajos téri metrómegállót is lezárhatják, ha ez így lesz, nem áll meg a metró. Az új parlament délelőtt 10-kor alakul meg, beszédet mond Áder János köztársasági elnök, aki kormányalakításra Orbán Viktort kérte fel. Ma a képviselők teszik le az esküt, Orbán nem ma, hanem csak csütörtökön teszi meg ugyanezt. Akkorra elvileg előállhat valami kormányprogram-félével, bár az jellemzően néhány általános mondatból áll, semmint konkrét és számon kérhető célokról. Választanak házelnököt – a Fidesz Kövér Lászlót jelöli ismét –, alelnököket, jegyzőket.
Mindeközben a Kossuth téren folyamatos tüntetés lesz: 10-től a Civil Ellenzéki Kerekasztal tüntet, a Facebookon létrehozott eseményre 1,9 ezer ember ígérte magát, 8 ezren érdeklődnek. A pontos program nem ismert, annyit írták, “a színpadon közismert civilek mondják el terveiket, elképzeléseiket a jövőről, a közösségi összefogásról, a rendszerváltás lehetőségeiről, módszereiről, eszközeiről”.
Az egyébként egy érdekes helyzet, hogy a rendőrség – miután tudomásul vette a demonstrációt – köteles biztosítani a térlezárást és a tüntetés megtartását is. Erről részletesen a TASZ szakértője, Hegyi Szabolcs nyilatkozott a hvg.hu-nak.   A Mi vagyunk a többség délután 6-ra hirdetett tüntetést a Kossuth térre, a szervezők azt ígérik, egész nap tiltakoznak – a 10-est más szervezi, de egyeztettek, így kiegészíti egymást a két demonstráció. Azt ígérik, a parlament alakuló ülése idején a hangszóróikat a Parlamentre irányítják, hogy a képviselők meghallják a nép üzeneteit. Például Orbán Viktor aktuálissá vált híres mondását: “A népnek jogában áll elkergetni a kormányt.”






Ez a csoport a választás utáni hetekben két fővárosi tüntetést is szervezett, az első egy százezres tömeget mozdított meg, a másodikra nagyjából feleannyian mentek el. Orbán és az ellenzék ellen is vonultak. A mai demonstrációra 9,5 ezren jelezték részvételüket – ez töredéke a korábbiaknak –, 28 ezren pedig érdeklődnek az esemény iránt.



Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top