Belföld

Kórházi fertőzések: megfeddte az alapjogi biztos az Emmit

hvg.hu

Székely László felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy – akár külön intézkedések kezdeményezésével – fordítson kiemelt figyelmet arra, ahogyan tárcája szervei a panasz- és közérdekű bejelentéseket kezelik.






 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azért fordult az ombudsmanhoz, mert az emberierőforrás-minisztérium nem foglalkozott a kórházi fertőzések magas száma miatt benyújtott közérdekű bejelentéseivel.

 

A TASZ az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) vezetőjét a rendszerszintűnek tekintett jelenség kivizsgálásának javaslatával, konkrét egészségügyi intézményekben előfordult esetek leírását tartalmazó közérdekű bejelentésekkel kereste meg. Az országos tiszti főorvos arra hivatkozva utasította el a vizsgálatot, hogy a bejelentésekben foglaltak egyéni jog- vagy érdeksérelmet feltételeznek. A TASZ szerint azonban az OTH nem vizsgálta ki teljes körűen a közérdekű bejelentéseket, pedig a jogszabályok lehetőséget biztosítanak számára ilyen esetekben a helyszíni vizsgálatra.

 

Az alapvető jogok biztosa tájékoztatást kért az OTH jogutódjaként eljáró Emmi országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárától. A biztos a vizsgálat során megállapította, hogy a közérdekű bejelentések kezelésének gyakorlatával az országos tiszti főorvos sértette a jogbiztonsághoz, a tisztességes hatósági eljáráshoz fűződő alapvető jogokat, közvetetten pedig természetes személyek pontosan meg nem határozható, nagyobb csoportjának a mindenkit megillető egyenlő emberi méltósággal, az ebből levezethető önrendelkezéshez való joggal és testi és lelki egészséghez való joggal összefüggésben visszásságot okozott.

 

Az emberi méltósághoz való joggal, az egészségügyi önrendelkezési joggal és a testi és lelki egészséghez való alapjogokkal összefüggésben fennáll az állam objektív intézményvédelmi kötelezettsége, azaz az emberi élet védelme: nemcsak egyedi szinten, hanem általában az emberi életet és létfeltételeket kell védenie. Ebbe beletartozik az is, hogy biztosítania kell a kórházi fertőzések megelőzéséhez szükséges anyagi, pénzügyi feltételeket és meg kell tennie az ehhez szükséges intézkedéseket – olvasható Székely László állásfoglalásában.






 

A TASZ április végén jogerősen pert nyert az ügyben: a másodfokon eljáró ítélőtábla úgy döntött, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának ki kell adnia a kórházi fertőzésekről szóló 2015-16-os adatokat, kórházankénti bontásban.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top