Politika

Európának nincs válasza Orbán Viktorra?

hvg.hu

Érdekes publicisztika jelent meg Spanyolország legnagyobb napilapjában, az El Paísban a katalán válságról, Lengyelországról, Magyarországról és a mindezt béna kacsaként néző Európai Unióról.






 

Hosszú vajúdás után megalakult a katalán kormány, a kabinet tagjai között két bebörtönzött volt miniszter, illetve a Spanyolországtól való elszakadási kísérlet óta száműzetésben élő két másik politikus is van. A tartományi parlament által hétfőn megválasztott Quim Torrát elődje jelölte ki erre a tisztségre, az a Puigdemont, aki ma is “legitim elnöknek” tartja magát.

 

Puigdemont közben Németországban várja, hogy a bíróság döntsön a spanyol igazságszolgáltatás kiadatási kérelméről, amely lázadás miatt akarja más szakadár vezetőkkel együtt felelősségre vonni. A katalán függetlenség keményvonalas támogatójának számító Torra felszólította a madridi kormányt, hogy vessen véget a közvetlen kormányzásnak a tartományban, valamint meg is látogatta elődjét Berlinben.

 

Madrid és Mariano Rajoy, a jobbközép Néppárt (Partido Popular) miniszterelnöke azonban megakadályozná a katalán kormány megalakulását. Merthogy a kabinet addig nem léphet hivatalba, amíg a kinevezéséről szóló rendelet nem lép hatályba, illetve meg nem jelenik meg a spanyol közlönyben. Tegyük hozzá: mind a kormányzó Néppárt, mind Rajoy népszerűsége történelmi mélyponton van. A PP jelenleg csak a harmadik a Cuidadanos liberális, centrista párt és a szociáldemokrata Podemos, a kormányfőt pedig még a néppárti szavazók 63 százaléka is elküldené.

 

Látva a minden bizonnyal újra kialakuló patthelyzetet, az El Paísban Antonio Navalón spanyol (de Mexikóban élő) kolumnista arról írt: Spanyolország két lehetséges út közül választhat. Vagy a katalánok változnak, vagy alkotmányt kell módosítani. Az előbbire aligha van esély, utóbbira talán.






 

Mindeközben az Európai Unió karba tett kézzel néz. Ugyanis

egész Európát a saját a problémái terhelik, ahogy Orbán Viktort mondta, az EU-t meg kellene reformálni, újra ki kellene találni.

 

Navalón az európai reformok szükségességével egyetért, azonban Orbánnal és lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel az a problémája, hogy az ő javaslatuk a kirekesztés Európája, nem pedig a befogadásé. Írását a publicista azzal zárja, Európa egykor politikai, jogi, filozófiai és kereskedelmi eszmény volt, de

ma egy olyan hely, amely tele van elveszett bürokratákkal, akiknek nincs válaszuk Magyarország, Lengyelország és Katalónia problémájára. És legkevésbé a saját problémájukra.

 

 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top