Gazdaság

A lakosság kétharmada nem tudna kifizetni egy váratlan nagyobb kiadást

Fotó: Földi Imre / MTI

Mindössze a háztartások harmada van felkészülve valamilyen váratlan kiadás finanszírozására, tehát komoly problémát okozna ezeknek a háztartásoknak például egy háztartási gép nagyobb javítása, cseréje, vagy a munkából átmeneti kiesés miatti anyagi nehézség, vagy váratlan betegség.

A MAGYAR TÁRSADALOM ÖSSZESSÉGÉBEN MINTEGY KÉTHARMADA ÚGY ÉRZI, HOGY NINCS ANYAGILAG FELKÉSZÜLVE, HA KISEBB VÁRATLAN KIADÁST KELLENE FINANSZÍROZNIA.

 


Ez pedig alapvető probléma, mivel ez olyan kiszolgáltatottságot jelent, ami növeli a társadalmi félelmeket.

Az, hogy mekkora tartalék lenne elegendő, háztartásonként eltérő. A Policy Agenda által készített kutatás eredményei szerint a háztartások szintjén

A KISEBB VÁRATLAN KIADÁSOK FEDEZETÉRE NAGYSÁGRENDILEG ÁTLAGOSAN 300 EZER FORINTRA LENNE SZÜKSÉG.

 

Ekkora összegnek kellene rendelkezésre állnia ahhoz, hogy ne rendítse meg egy ilyen eset a családi költségvetést, ne kényszerüljön arra, hogy külső forráshoz kelljen nyúlnia.

 

A kívánatos megtakarítási szintet az is befolyásolja, hogy mennyien élnek az adott családban. Ez az összeg

  • egy-két fős háztartásban 257 ezer forint,
  • a három-négy fős esetében már 359 ezer forint.
  • Érdekes módon az 5 fős, és ennél nagyobb háztartásoknál csökken ez az összeg 284 ezer forintra.

 

Településtípusok esetén is jelentős különbségek vannak. Míg a budapesti háztartások 334 ezer forintos kívánatos szintet jelöltek meg, addig a községekben ez lecsökken 257 ezer forintra. A majdnem 25 százalékos különbség önmagában nem magyarázható az árakkal, sokkal inkább egy anyagi pozícióval van összefüggésben.

Fotó: Földi Imre / MTI

 

Ennél is nagyobb különbség van iskolai végzettség alapján. Azok a megkérdezettek, akik legfeljebb 8 általános iskolai végzettséggel rendelkeznek 176 ezer forintos kívánt tartalékot jelölnek meg, míg a diplomások 359 ezer forintot mondtak. Ugyanígy, ha nem is ekkor mértékben, de különbség van az aktív dolgozó (321 ezer forint) és a nyugdíjas (237 ezer) háztartások között.

 


Önmagában nem is az a legfontosabb, hogy egy háztartás mekkora elvárt tartalékot gondol elégségesnek, sokkal inkább az a kérdés, hogy ez rendelkezésre áll-e számára. Ebben a tekintetben szomorú képet fest a társadalom.

Mindössze a háztartások 34 százalék mondta azt, hogy van akkora megtakarításuk, ami elegendő a kisebb váratlan kiadások finanszírozására. Ez az arány a fővárosban élőknél 38 százalék, a községekben pedig 30 százalék. Az sem meglepő, hogy az egy-két fős háztartások 36 százaléka, míg az öt, vagy annál nagyobbaknak 24 százaléka mondta, hogy van akkor tartaléka, amelyet elvárt megtakarításként jónak tartana.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!
Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top